Sveriges regering kommer efter en kovändning på torsdagen att stötta Danmark i EU:s domstol för att häva direktivet om minimilöner, som undergräver den svenska modellen där arbetsmarknadens parter – inte EU eller politiken – avgör lönenivåerna.

Det är sedan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna för första gången sedan valet utnyttjat sin majoritet i riksdagen som regeringen ändrar sig, från att lägga sig platt om EU-krav på att upphäva den svenska modellen med kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter.

De båda oppositionspartierna har krävt att regeringen ställer sig bakom Danmark, något som enligt arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) förändrade spelplanen.

”Vi har nu fått del av den danska inlagan och har gjort en första analys. Vår preliminära bedömning är att Sverige bör kunna ansluta sig till Danmarks talan. Det ligger i Sveriges intresse som medlemsland att mycket tydligt försvara den svenska modellen”, skriver biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) i en kommentar till TT.

Regeringen tänkte inte ta strid

Regeringens tidigare plan var att utreda hur direktivet bäst kunde genomföras i svensk lagstiftning utan att ge sig in i striden.

Magnus Persson (SD), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, säger till TT att han gjort klart för regeringen att SD var redo att stödja ett initiativ från S i riksdagen. Efter långa diskussioner på onsdagskvällen så ändrade sig regeringen och bestämde sig för att ta parti för Danmark i EU:s domstol, enligt Persson.

– Det här är en fråga som ligger utanför Tidöavtalet och då får vi söka mandat var vi vill. Här är vi inte låsta, säger han till Aftonbladet.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin säger att den svenska lönemodellen är värd att bevara. Han poängterar att parterna på arbetsmarknaden – LO, tjänstemännens PTK samt Svenskt Näringsliv – krävt att regeringen agerar.

– Den svenska modellen har gynnat löntagare, företag och konkurrenskraft. Vi vill inte att det ska vara EU och Bryssel som sätter lönerna.