Trots frågor till nominerade Centerledaren Muharrem Demirok får vi inga riktiga svar på vad som driver en person till så allvarliga våldshandlingar som han utfört och dömts för – två gånger.

KOMMENTAR. I kulturartikel frågar Karin Olsson, biträdande chefredaktör i Expressen, hur man är funtad om man skallar andra personer helt oprovocerat. Demirok dömdes två gånger – med fem års mellanrum – för att på detta sätt angripit andra unga män. Och han har försökt dölja eller förringa vad som hänt.

Luddig bekännelse

Utan Expressens avslöjande om vad som faktiskt slås fast i domarna ”hade Demirok kanske kommit undan med sin första luddiga bekännelse på Facebook. Där berättade han att han ’hamnade i slagsmål’ på sin stökiga gymnasieskola i Botkyrka, bara dagar innan han fyllde 18 år. Fem år senare ’hamnade’ han igen i ett ’onödigt tjafs’ på krogen.”

Agerandet i privatlivet säger något om en person.

Olsson jämför Demirok med Mona Sahlin som fick stiga åt sidan som partiledarkandidat när det avslöjats att hon använt statens kreditkort för privata inköp, Tobleroneaffär. Det kunde tyckas futtigt, men ”många år senare blev det ändå hennes ovarsamhet med pengar och papper som satte punkt för den officiella karriären”. Intyg till livvakten om att han hade en lönenivå som inte stämde.

Slutsats: ”Handel och vandel säger något om en politiker.”

Vilken karaktär behöver ledande politiker ha?

Ja, och Mona Sahlins Toleroneaffär handlade ju egentligen om att hon ljög om att hon använt statens kort till andra privata utgifter. Det var då hon föll. Och Demirok har alltså försökt vilseleda om att han utfört oprovocerat våld, det handlade inte om slagsmål.

I höstas fick vi inga skandaler om de tillträdande borgerliga ministrarna, så som skedde när Fredrik Reinfeldt utsett sin regering. Då fick två ministrar avgå inom 10 dagar. Detta sedan de tigit om olagligt beteende i småsaker, som att man inte betalat TV-licensen.

Att inga sådana avslöjanden gjordes i höstas berodde på att ministrarna redan första dagen berättade om sådant de gjort som inte är lagligt. Typ rökt marijuana eller fått fortkörningsböter.

Det visar hur politiker måste agera för att skapa förtroende – vara öppen med de fel man gjort. Ingen människa är perfekt. Alla begår fel och misstag. Då är det rätt att allmänheten får reda på det, när man ska utföra ett tungt offentligt uppdrag å svenska folkets vägnar.

Här får Demirok underkänt. Han har försökt dölja hur allvarligt våld det handlade om. Och att misshandla andra är ju något annat än att ha ”glömt” TV-licensen. Här borde Demirok pressas hårdare om varför han oprovocerat misshandlat andra.

Detta särskilt som han nu vill framstå som mjuk, lyssnande och sympatisk.