Ytterligare två trapphus i flerbostadshus har sprängts i natt. I ett av husen bor en rappare. Personer med insyn i gängmiljön menar att Stefan Löfven (S) spädde på motsättningarna genom att beklaga mordet på ”Einar” men inte andra dödade i gängmiljön.

Larm inkom kl 03.16 på måndagsmorgonen om explosion i Grimsta i västra Stockholm. På morgonen beskriver polisens presstalesperson det som att flerfamiljshuset har fått omfattande skador, rapporterar SVT.

Larm om ytterligare en detonation inkom kl 04.28, denna gång i ett trapphus i Bagarmossen. Huset har fått skador på fasaden och en vattenledning i fastigheten har sprungit läck, och ställer till problem för räddningstjänsten och polisen, säger polisen.

Statsminister Löfven (S) höjde insatserna

Den senaste veckans två ihjälskjutna och flera explosioner vid bostäder kopplas till gängkrig mellan olika grupper och med den mördade rapparen Nils ”Einar” Grönberg som gemensam nämnare. En av nattens bomber var placerad i entré till port där en av de misstänkta i mordet på Grönberg bor.

Författare och journalister menar att rappmusiken underblåser våldet eftersom publiken som följer händelseutvecklingen blir fler och prestigen därmed större. Här har Sveriges Radio P3 varit bidragande genom att lyfta fram rappare och ge dem hög status. Ju fler som vet vem du är, desto viktigare blir det att inte ”ta skit”. Också politiker har höjt insatserna, som när statsminister Stefan Löfven (S) gick ut och beklagade mordet på Grönberg – men inte mord på andra i rappkretsarna.

Diamant Salihu, SVT-journalist och författare till reportagebok om gängen, säger att många anhöriga till mordoffer reagerade på att Löfven uttalade sig först när en känd person drabbades.

– Jag fick många reaktioner från personer som förlorat närstående utan att någon politisk ledare reagerat. Det är tragiskt att morden blir normaliserade, säger han till Expressen.

Kulturjournalisten Emil Arvidson, som i vår kommer ut med bok om gangsterrapp, tror att politiker och journalister tidigare inte förstått hur starka kopplingarna är mellan rappare och gängkriminalitet. ­

– Politiker har tidigare varit mindre medvetna om den täta kopplingen mellan vissa rappare och kriminella nätverk. Det har ändrat sig mycket under det här året, samhället är mer avståndstagande i dag, säger Emil Arvidson.

Samhälle utan moral

Samtiden kommer att publicera ledare idag om hur vårt lands ledande etablissemang är medansvariga till att våldet fått eskalera.