Statsminister Kristersson meddelar att det inte är möjligt för Sverige att uppfylla alla Turkiets krav på ett svenskt Nato-medlemskap. Vill Nato ha med Sverige måste andra agera mot Turkiet.

KOMMENTAR. Sverige har varit lyhört och tagit till sig Turkiets synpunkter där det varit möjligt. Detta i syfte att få Turkiets ratificering av Sveriges och Finlands medlemskap i Nato. Men Turkiet kommer hela tiden med nya krav för att inte stoppa den svenska medlemsansökan.

På en fråga om han tror att Turkiet kommer ratificera den svenska ansökan innan det turkiska valet är över svarade Ulf Kristersson:

– Omöjligt att veta.

Nu måste USA agera

Turkiet agerar så här gentemot alla länder. Man försöker alltid få ut mesta möjliga i varje situation där man har möjlighet att pressa andra.

När en amerikansk medborgare fängslats i Turkiet hjälpte inte vanliga diplomatiska åtgärder. Först när USA:s regering sa att Turkiet inte får köpa försvarsmateriel om de inte släpper denne medborgare, gav Turkiet efter och släppte den fängslade amerikanen.

Denna mentalitet kan inte Sverige betvinga när det gäller Nato. Turkiet kommer alltid att begära mer. Men nu har Sverige visat att man är villig att ingå i gemenskapen, och försökt få Turkiets godkännande. Därför ligger nu ansökan i USA:s händer. Det är bara USA som kan ta president Erdogan i örat och förklara att det svenska och finska medlemskapet är strategiskt viktigt för hela försvarsalliansen och att han måste ratificera, ”annars..”

Det är möjligt att USA behöver vänta till efter det turkiska valet i sommar, för att inte reta upp den turkiska regeringen. Men det är uppenbart att Sverige och Finland betyder en kraftig förstärkning av Nato vid den norra flanken i Europa.