Sockerintaget är för högt. Det ger sämre hälsa. Nu vill Livsmedelsverket införa sockerskatt på vissa livsmedel.

Livsmedelsverket har studerat vad andra länder har gjort för att få ned sockerkonsumtionen. Vanligast är skatt på sötade drycker, som tillämpas av 85 länder.

– Kalorier i flytande form registrerar vi inte på samma sätt som kalorier som finns i mat, så det är en betydligt större risk att gå upp i vikt, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket till Sveriges Radio.

I Finland infördes sockerskatt 2011, men den avskaffades 2016. Sockerskatten på godis och läsk höjde priset med cirka 10 procent. Man noterade ingen minskad konsumtion av godis. I försäljningen av läskedrycker skedde en viss förflyttning då tillverkarna tillhandahöll variant av samma drycker med lägre sockerhalt, har finska YLE rapporterat.