Fortfarande är det svårt att framföra kritik mot vänsteraktivisters dogmer i Sverige. Veckans tidningskrönika lyfter tre konkreta exempel från konstvärlden, akademin och skogsbruket. Dessutom om tidning som vill att Sverigedemokraterna ska visa sig ”vuxna” genom att lägga sig platt för EU-entusiasterna.

I Göteborgs-Posten lyfts två böcker fram där författarna har det gemensamt att de utsatts för drev av vänsterextremister, dels när kritik riktats mot dem som hävdar att ”Vita havet”, namnet på en sal hos Konstfack skulle vara rasistiskt, dels mot filosofiprofessor som kritiskt analyserar queerteori.

I Blekinge Läns Tidning efterfrågas mer av oväld hos statstjänstemän i generaldirektören för Skogsstyrelsen Herman Sundqvists anda. Han utsätts för drev av den egna personalen sedan han pausat utpekande av ”nyckelbiotoper” i norra Sveriges skogar, detta eftersom definitionerna är diffusa men effekterna för skogsägarna stora. Denna nyckfullhet motsätter sig Sundqvist – men inte högljudda aktivister som kräver hans avgång.

Och i Dagens industri vill man på ledarsidan att Sverigedemokraterna ska visa sig ”vuxen uppgiften” att ta ansvar för Sverige genom att lägga sig platt för EU-entusiasterna. Är det inte att förakta väljarna?

Se Tidningskrönikan i Riks här: