En aktion av Rojavakommittéerna som står de kurdiska terrorstämplade organisationerna YPG och YPJ nära, har hängt en docka föreställande Turkiets president Erdogan utanför Stockholms stadshus på torsdagen.

Aktionen har fått stor internationell spridning genom att aktivisterna spridit filmklipp av upphängningen av dockan i sociala medier, som lika lätt kan följas i Turkiet som i Sverige.

”Avskyvärt”

Aktionen tvingade först utrikesminister Tobias Billström (M) att kommentera händelsen: ”Regeringen värnar en öppen debatt om de politiska vägvalen men tar starkt avstånd från hot och hat mot politiska företrädare. Att porträttera en folkvald president som avrättad utanför Stadshuset är avskyvärt”, skriver Billström på Twitter.

Sveriges ambassadör i Ankara, Staffan Herrström, kallades efter händelsen till utrikesdepartementet för samtal och möte på torsdagseftermiddagen. Inbjudan till talman Andreas Norlén att besöka Turkiet har dragits tillbaka.

En av Erdogans medarbetare menar att Sverige accepterar terrorism: ”Det här är bevis för att svenska myndigheter inte har tagit de nödvändiga stegen mot terrorism, som de har hävdat på sistone”, skriver Fahrettin Altun på Twitter.

”Otroligt grovt”

Nu på förmiddagen har också Sveriges statsminister framfört sitt fördömande över aktionen.

– Jag ser mycket allvarligt på detta av flera skäl, säger statsminister Ulf Kristersson till TV4.

– Det ena är att det är otroligt grovt att i ett land som två gånger förlorat ledande politiker i mord så hänger man upp en slags låtsasavrättning av en utländsk demokratiskt vald ledare, det är extremt allvarligt.

Statsministern understryker även att händelsen kan komma att komplicera överenskommelser med Turkiet kring det svenska Nato-medlemskapet.

– Det här är ägnat som ett sabotage mot den svenska Nato-ansökan, det är farligt för svensk säkerhet att agera på det sättet, menar Kristersson.