När topphemliga dokument, mot gällande lagar, har hittats på president Joe Bidens gamla kontor på en tankesmedja i Washington säger han sig inte veta varför. Biden har attackerat Donald Trump för att han felaktigt hanterat hemliga dokument och låtit FBI göra razzia i Trumps hem.

President Biden säger sig vara förvånad över att han brutit mot lagarna.

– Jag blev överraskad över att regeringsdokument överhuvudtaget hade förts till det kontoret, säger Biden och tillägger att han inte har en aning om vad som finns i dokumenten.

Dokumenten hittades när ett låst skåp rensade ut i samband med en flytt från byggnaden.

Attackerade Trump om hemliga dokument

Avslöjandet är grymt pinsamt för Biden. Han har gått till hård attack mot hur företrädaren Donald Trump hanterat hemliga dokument. Biden har kallat Trumps hantering av hemliga dokument för ”fullständigt oansvarigt” och frågat sig: ”Hur är det ens möjligt?”

Nu visar det sig att Biden själv hanterat dokument på liknande sätt.

James Comer, nya ordföranden i representanthusets mäktiga tillsynskommitté, har i brev kommenterat avslöjandet.

– President Biden har haft hemligt material på en osäker plats i flera år utan att drabbas av en räd. Samtidigt genomförde FBI en räd på ex-president Trumps Mar-a-Lago för samma övertramp, säger Comer.

Underrättelserapporter

Enligt källor till CNN handlar de dokument som Biden hanterat vårdslöst handlat om underrättelsetjänters rapporter om Ukraina, Iran och Storbritannien.

– Bland dokumenten från Joe Bidens tid som vicepresident som upptäcktes på ett privat kontor är tio hemligstämplade dokument inklusive amerikanska underrättelsemeddelanden och informationsmaterial som täckte ämnen inklusive Ukraina, Iran och Storbritannien, rapporterar CNN.