Det är otroligt vilken sport ”märka ord” blivit för vänsterkrafterna. Nu går man i taket för att statsministern sagt att Sverige fått ”en majoritetsregering på plats”.

KOMMENTAR. Jag tycker synd om människor som inte tar till sig budskapet, analysen eller åsikten som framförs av andra, utan ideligen hänger upp sig på detaljer som ordval, grammatik eller uttal.

Det är att intellektuellt förminska samtalet.

Men i svensk samhällsdebatt dominerar dessa trångsynta människor.

I en DN-intervju på onsdagskvällen sa Ulf Kristersson att Sverige för första gången på tolv år har fått ”en majoritetsregering på plats”. Uttalandet får många tyckare att reagera på sociala medier.

Alltifrån Fredrik Reinfeldts talskrivare under statsministertiden, Moa Berglöf, till journalister och S-märkta skribenter går i taket. ”Majoritetsregering???” Det anses fruktansvärt fel.

Nej, januariavtalet hade inte majoritet

En C-riksdagsman skriver att ”Då hade vi ju majoritetsregering senaste perioden också”.

Här visar det sig att de som märker andras ord, inte har särskilt god koll på sina egna ord. Det blir tragikomiskt.

Jag förstår om många vill glömma januariavtalet mellan S, MP, C och L, men faktum är att det inte alls hade majoritet i riksdagen. Det var därför V kunde fälla Stefan Löfven sommaren 2021. V fick inte ingå i förhandlingarna, trots att deras mandat krävdes för att uppnå majoritet.

Tidö-partierna har majoritet

Riksdagsmajoritet har däremot partierna bakom Tidöavtalet – SD, M, KD och L. Den regering som Ulf Kristersson bildat har majoritet i riksdagen. Alltså en regering byggd på majoritet. Majoritetsregering.

Så tänkte väl Ulf Kristersson i det spontana svaret.

Han har ju dock själv medvetet inte bildat en regering där alla fyra partier ingår, det som formellt brukar benämnas majoritetsregering – att partierna i regeringen har majoritet i riksdagen. Det önskar jag att han hade gjort. Då hade han till exempel sluppit denna attackrunda från vänster…

Men kan inte SD fälla regeringen? Jo, självklart. Men regeringen faller ju också om exempelvis L åter börjar förhandla med S.

”Regering med riksdagsmajoritet” är det formellt korrekta svaret. Men är det upprörande att statsministern i muntligt samtal säger ”majoritetsregering”? Nej.

Ingen allvarligare kritik än så?

Men vi kan notera att om vänstersidan (med minoritet) inte har allvarligare kritik än så här mot regeringssidan (med majoritet) är allt rätt gott och väl. Då har vänstern har inte mycket att komma med.