Den franska satirtidningen har på onsdagen publicerat nummer där man hånar Irans högste islamistledare Ali Khamenei och visar sitt stöd för kvinnornas protester mot slöjan i Iran. Upprörda reaktioner kommer från islamisterna, åtta år efter att stora delar av Charlie Hebdos redaktion sköts ihjäl av islamister.

Foto: Twitter.

I likhet med Jyllands-Posten som 2005 publicerade Muhammedteckningar efter att ha utlyst en tävling, har veckotidningen Charlie Hebdo publicerat vinnande bidrag i tävling till stöd för protesterna mot slöjan och kvinnoförtrycket i landet. En rad tecknare har publicerats i senaste numret som driver med islamistregimen och ger stöd till kvinnornas revolt i Iran. På förstasidan lyder en av rubrikerna ”besegra mullorna”.

Blodig attack från islamister

Charlie Hebdo är sedan länge känd för att driva hårt med olika mäktiga aktörer i Frankrike, inte minst med religiösa företrädare ur alla religioner.

När tidningen publicerat teckningar som drev med profeten Muhammed genomförde islamister en terrorattack i januari 2015 mot redaktionen då 12 medarbetare sköts ihjäl och 11 skadades.

Nya islamistiska klagomål

Nu är alltså islamister upprörda över nya teckningar, denna gång satir om den iranska diktaturregimen.

Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian fördömer tidningen på Twitter ”Den förolämpande och oanständiga handlingen från en fransk publikation att publicera teckningarna av religiösa och politiska företrädare kommer inte att passera utan ett effektivt och bestämt svar. Vi kommer inte att tillåta den franska regeringen att gå utanför sina gränser. De har definitivt valt fel väg.”

Försvarar publiceringen

Charlie Hebdo’s redaktion försvarar publiceringen av teckningarna.

”Satir- och karikatyrtecknare har en plikt att hjälpa till att stödja iranier i deras kamp när de kämpar för sin frihet, genom att förlöjliga denna religiösa ledare som representerar det förflutna och kasta honom i historiens soptunna”, säger man till franska Le Monde.

*

Se mer: Radio France i Pour son ”numéro spécial 7 janvier”, Charlie Hebdo publie 35 caricatures du Guide suprême iranien