Efter valet och det dåliga väljarstödet har kritik riktats mot Vänsterpartiets ledning. Nu framträder även missnöje och tvivel i riksdagsgruppen, där ledamot nu inte utesluter att Nooshi Dadgostar kan avsättas innan nästa val.

Anklagelser om att ett litet kompisgäng toppstyr partiet framfördes i höstas. Kritiken förstärktes när partiledningen i sin valanalys kritiserade enskilda medlemmar för det dåliga valresultatet. Missnöjet växte också när det i en SVT-dokumentär framkom att personer i ledningen kallat Magdalena Andersson och S-ledningen för ”jävla f*ttor”.

Dåligt valresultat

I valet landade Vänsterpartiet på 6,75 procent, en tillbakagång från 8,0 procent i valet 2018. Det är också en bra bit under det opinionssiffrorna visade efter sommaren 2021, då Vänsterpartiet lyckades knäcka Januariavtalet. I Sifo fick man 11,9 procent i augusti 2021.

Dessa förhoppningar om att partiet kunde bli mycket större krossades på valnatten 11 september 2022.

Att i den stämningen agera mindre hänsynsfullt och eftertänksamt ger en utmärkt grogrund för intern kritik att växa.

Utmanas Dadgostar?

”Det har varit ett dåligt år”, säger till Altinget (betalvägg) en riksdagsledamot som inte utesluter att V-ledaren utmanas innan nästa val.

En annan riksdagsledamot menar att partiledningen inte bryr sig om det dagliga riksdagsarbetet, sedan man tillsatt en helt färsk ledamot som gruppledare, Samuel Gonzalez Westling (V).

– Sen hade jag önskat att vi hade en gruppledare som hade kunnat vägleda gruppen i det riksdagsinterna arbetet. Det kan han ju inte, säger en anonym ledamot till Altinget.