Ytterligare socialdemokratiska parlamentariker misstänks för inblandning i den korruptionshärva som före jul fällde vice talmannen i Europaparlamentet, Eva Kaili (S).

I EU-parlamentet får allt mer tid tas upp av att hantera korruption bland dess ledamöter. Ett brådskande förfarande har inletts för att upphäva två EU-parlamentarikers åtalsimmunitet, så att de kan åtalas av belgiska myndigheter för korruption.

Det gäller den belgisk ledamoten Marc Tarabella (S) och den italienske ledamoten Andrea Cozzolino (S), rapporterar Politico.

Enligt uppgift till Europaportalen är de båda nya misstänkta inblandade i den korruptionsskandal som skakar EU – som hittills lett till att brottsmisstänkta vice talmannen Eva Kaili (S) blivit av med alla sina uppdrag.

Qatargate

Eva Kaili greps i december av belgisk polis, som under en längre tid har utrett en misstanke om att Qatar försökt muta politiker för att fatta beslut som ligger i landets intressen.

Man hittade 150 000 euro i kontanter i hennes lägenhet i Bryssel vid en husrannsakan. Belgiska myndigheter grep sedan henne och beslagtog kassarna med kontanter.

Också tidigare parlamentariker och EU-anställda medarbetare, som – ironiskt nog – varit verksamma i antikorruptionskampanj ”Fight Impunity”, har avlägsnats.

För Pier Antonio Panzeri (S), Francesco Giorgi (make till Eva Kaili) och Niccolò Figà-Talamanca (generalsekr för anitkorruptionskampanjen) väntar nu åtal med anklagelser om korruption, penningtvätt och deltagande i en kriminell organisation.

Den socialdemokratiska partigruppen S&D säger i ett uttalande till Politico att dess medlemmar skulle ”följa, inom ramen för Europaparlamentet, de förutsedda förfarandena på ett ansvarsfullt och konstruktivt sätt.” Något de alltså hittills inte gjort.

*
Se mer: Inslag i den indiska nyhetskanalen WION om hur korruption härskar bakom alla politiskt korrekta leenden i Europaparlamentet. Man hånar Europa för snacket om att motarbeta korruption när EU samtidigt på de mest inflytelserika posterna valt genomkorrupta politiker som har säckar men miljontals kronor i sitt hem.