Ekonomen Andreas Bergh jämför Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan” med Ulf Kristerssons migrationspolitik. Båda har övergivit liberalismen, menar han.

Det är minsann ett annorluna perspektiv som Andreas Bergh lyfter i sin DN-kolumn. Som statsminister övergav Fredrik Reinfeldt liberalismen när han ”vädjade till svenskars solidaritet, snarare än till marknadskrafterna”. Han lyfte moraliska aspekter för att ta emot allehanda migranter, istället för att stå för principen om arbetskraftsinvandring. Det gynnade Sverigedemokraterna, menar Bergh.

Nu gör statsminister Ulf Kristersson något liknande, fast åt andra hållet: Moderaterna har ”nu svängt kraftigt i ickeliberal riktning” som accepterar Sverigedemokraternas motstånd mot invandring överhuvudtaget.

Bergh summerar: Nya regeringen har lagt ”den marknadsliberala attityden till invandring på hyllan”.

Principer som hänger fritt i luften

Här ser vi varför liberala principer inte räcker för att styra ett land. Bergh vill hävda samma principer före att Sverige tagit emot två miljoner migranter under 20 år, som efter att detta skett.

Men Sverige var ett helt annat land före Reinfeldts öppna hjärtan, jämfört med vad landet är nu. Ja, på annan plats i DN skriver Janne Josefsson: ”Men förnekandet av vad som skett under många år, bland politiker, journalister, kriminologer, samhällsvetare, det vill säga etablissemanget, är grovt och oförsvarbart. Och det har fått konsekvenser. När är det ’game over’ för de livsfarliga sprängningarna och dödsskjutningarna i landet? Inte i vår livstid. Vi kommer aldrig få tillbaka det gamla Sverige, som stack ut i världen som ett tryggt och jämlikt föredöme.”

Ändå hävdar Andreas Bergh att samma tankar som skulle kunnat fungera får 20 år sedan, borde tillämpas av regeringen idag.

Än värre: Jag disktuerade med flera borgerliga företrädare från cirka 2008 om att man inte kan öppna gränserna för annat än arbetskraftsinvandring på områden där landets arbetsmarknad har brist på. Det slutade med att jag inte mer blev inbjuden. Varken M, KD, L eller C ville lyssna.

20 år försent

Nu kommer Andreas Bergh och hävdar att arbetskraftsinvandring hade varit bra förr, medan den ”solidariska” snällheten inte är det. Så dags att öppna munnen nu! Bergh hade haft en poäng om han sagt det 2003, men 2023 är det överspelat. Sverige kan inte ta emot fler. Fokus måste läggas på att få de som inte accepterar svenska lagar att återvandra, och de som vill hedra svensk kultur och normer måste komma i arbete.

Varför förstår inte liberaler att förd politik får konsekvenser?

Sverige är i en mycket allvarlig situation på grund av den förda politiken. Då går det inte tänka bort det som hänt och det läge som råder nu.

Det sägs ibland att ”en konservativ är en liberal som blivit rånad”. Nu gäller det en majoritet i ett land som lider svårt av de enorma problem som invandringen skapat. Den nya regeringen har mandat på att lägga om kursen för att tryggheten ska kunna öka, istället för att ständigt försämras.

Först en återupprättad rättsstat. Sedan finns utrymme att diskutera annat igen.

Det är en tågordning som också liberaler borde uppskatta.