I de chockhöjda elprisernas spår försöker de politiker som är ansvariga för utvecklingen förneka sitt ansvar. En är förre miljöministern Annika Strandhäll (S). Hon är en riktig ”elförnekare”.

Nu har vi en andra vinter där elpriserna blir så höga att de hotar välfärden för många hushåll och kan tvinga företag att lägga ner. Det hade blivit ännu värre om det blivit en kall vinter (än är risken inte över).

Århundradets mest korkade politik

Skulden för de höga elpriserna ligger på de politiker som aggressivt drivit på för att i förtid avveckla så många kärnkraftsreaktorer som möjligt.

I videon ”Felen med elen” på Youtube visar Henrik Jönsson pedagogiskt hur systematiskt S och MP gjort allt för att ”bli av med” kärnkraften. Detta utan att först skapa ersättning i form av annan planerbar elproduktion.

Det måste vara århundradets mest korkade politiska strategi som ytterst Stefan Löfven och Magdalena Andersson är ansvariga för. Men de hade inte gjort det om inte Miljöpartiet krävt det. Och MP hade denna enorma makt, eftersom man är vågmästare när S har statsministerposten. Och så kan det – fruktansvärda mardröm för klimatet – bli igen om de rödgröna vinner valet 2026. Då lär det bli än mer oljeeldning i Sverige.

Vägrar erkänna sin galenskap

En som reagerat på Henrik Jönssons faktagenomgång är förre miljöministern Annika Strandhäll, som framgår av Twitterinlägget här till höger.

Annika Strandhäll tycker fakta från officiella källor är ”klippt och klistrat”, vad det nu har med digital informationsproduktion att göra.

Än värre blir det med tanke på att Strandhäll tycks hänvisa till en DN-artikel som Jönsson fullständigt pulveriserar i sin video. (Utom i den del som är korrekt: att SD inte har någon skuld.)

Elförnekare

Från vänsterhåll brukar man ju kasta epitet mot dem man inte håller med. Här skulle dock ordet ”förnekare” vara sakligt korrekt. Strandhäll förnekar fakta om varför elpriserna har blivit så höga. Hon har också förnekat svenska folket en stabil elproduktion, något tidigare socialdemokratiska politikergenerationer satt en ära i att upprätthålla. Billig el har byggt Sverige. Med billig el har svenska företag kunnat konkurrera och skapa välstånd. Och hushållen har kunnat få bättre välfärd genom att kunna använda el utan att bli ruinerade.

Ansvaret för att man raserat allt detta försöker Socialdemokraterna nu smita ifrån. Dölja. Förringa. De som gör det borde vi i fortsättningen kalla ”elförnekare”.