Hur ska man agera när vuxna människor tror på sagor? Det är svårt att ta dem på allvar. Ändå gör de anspråk på att leda landet.

Muharrem Demirok förväntas bli vald till Centerpartiets nya partiordförande på torsdag. I en intervju med TT sätter han sitt hopp till att det som skett på kommunnivå efter valet – att S och M styr ett antal kommuner tillsammans – också ska ske på riksplanet. Han ser framför sig en ”våg av bred mitt” i Sverige.

– Jag har goda förhoppningar om att politiken ska vakna upp även på riksplanet och se att det är Sveriges intressen som är det viktiga, inte de partipolitiska, säger Demirok.

Så vad är det Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna borde inse ligger i ”Sveriges intresse”? Jo, ökad invandring och mjukare kriminalpolitik.

Fler flyktingar måste få komma

Demirok menar att så som omvärlden ser ut måste Sverige ta emot ännu fler migranter.

– Det kommer att finnas människor som behöver söka trygghet någon annanstans, säger han.

Den tilltänkte C-ledaren är även kritisk till att regeringen minskat antalet kvotflyktingar.

Tidöavtalet är för tufft

Regeringen slänger också, enligt honom, mycket av svenska rättsprinciper och integritet ”överbord” med förslag om visitationszoner och anonyma vittnen.

Att slopa straffrabatten för unga mellan 18-21 år säger den tilltänkte C-ledaren också nej till.

Demirok torgför fria fantasier

Felet med Demiroks förhoppningar är att de inte är logiska. Varför skulle M, KD och L – eller ens något av dessa tre partier – byta sida? Det finns ingenting att vinna på det. Man har regeringsmakten. Och man är överens med SD om inriktningen på politiken.

Det är sant att S och M funnit varandra i ett antal kommuner. Men lokalpolitik är något helt annat än rikspolitik. Och vi får väl se i nästa val hur väljarna ser på dessa oheliga allianser. Jag skulle bli förvånad om inte S och M backar på de flesta håll där man samverkat.

I Sölvesborg har Sifo mätt hur kommuninvånarna ser på att Moderaterna givit Socialdemokraterna makten tillbaka i höstas. 52 procent av M-väljarna tänker inte rösta på partiet i nästa val.

Också inom Socialdemokratin växer kritiken mot att man gör gjort upp med Moderaterna i ett antal kommuner, de flesta i Dalarna. Det tas upp i Riks senaste tidningskrönika.

Dödsstöten för S och M

Om M och S skulle göra upp på riksnivå blir Sverigedemokraterna det enda oppositionspartiet. Då kommer ”etablissemanget” att stå mot ”folket” i nästa valrörelse och SD kan nå socialdemokratiska nivåer i väljarstöd – alltså över 30 procent. Kanske 40 procent.

Det vore dödsstöten för de inarbetade profilerna för både S och M. De skulle förvandlas till en rå och cynisk maktallians. I de länder där den här typen av mittenblock med höger- och vänsterpartier i koalition testats, som i Israel, har de förlorat stort. Varför? Därför att agerandet demonstrerar ett öppet väljarförakt. Partierna försöker sätta sig över folkets rätt att avgöra.

Det är ingen slump att det så gott som alltid i demokratier utkristalliseras två huvudalternativ som balanserar vid 50-50. Väljarkåren vill ha alternativ att välja mellan, men inte alltför många och fragmentiserade eftersom partierna då blir små och deras inflytande begränsat.

Centerpartiet kommer att närma sig spärren

Centerpartiet har att välja sida. Annie Lööf valde vänstersidan i politiken. Allt tyder på att efterträdaren följer i hennes fotspår. Och då väntar förmodligen en nedförsbacke ned mot 4 procent i väljarstöd. I senaste SCB var partiet nere på 5,4 procent. Inte mycket kvar till spärren. Det kan bli så att partiet åker ur riksdagen.

Denna min prognos bygger på att vi redan har ett flummigt Miljöparti och ett identitetspolitiskt Vänsterparti. Det är trångt mellan partierna på den politiska plats där Centerpartiet parkerar sig, och där finns få väljare. Och jag tror väljarna kommer att bli än färre i detta härad i takt med att det står klart att aktivistisk miljöpolitik ger höga el- och bränslepriser och den förda identitetspolitiken ger ökad kriminalitet och otrygghet.