Igår meddelades att riksdagsledamoten Mats Nordberg (SD) från Dalarna är död efter en tids sjukdom. Den som står näst på tur på riksdagslistan är Daniel Lönn, 21, från Borlänge. Om han tackar jag blir han riksdagens yngste ledamot.

Det var ett sorgligt meddelande för partiet i Dalarna och inte minst för Daniel Lönn som jobbat mycket med Mats Nordberg. Själv har Lönn ännu inte hunnit smälta det som har hänt de senaste dagarna.

– Först och främst vill jag invänta ett fysiskt besked från rätt instans, så att vi kan ha ett möte och gå igenom förutsättningarna så att jag kan söka tjänstledigt, säger Daniel Lönn till SVT.

Enligt SD:s presstjänst kommer riksdagsförvaltningen att efterhöra om Lönn tar platsen som ersättare, detta under Sara Gilles (SD) ledighet. Hittills har Rasmus Giertz haft ersättaruppdraget. Nu blir han ordinarie på Nordbergs lämnade stol.

Nordberg hyllas

I samband med dödsfallet uttalade sig partiledningen.

– Mats var en enastående kollega, vän och politiker. Han var en ivrig eldsjäl som på flera sätt bidragit till det parti vi är idag. Inte minst genom sitt engagemang och hårda arbete i miljö- och jordbruksutskottet där hans breda kompetens inom skogsbruk har utvecklat partiet och den politik vi driver på området, säger SD:s gruppledare Henrik Vinge i en kommentar.