Statsminister Kristersson (M) har till kl 17 i kväll kallat partiledarna till möte om Nato-ansökan och de problem som uppstått kring den. Inför mötet försöker S-ledaren splittra regeringssidan.

KOMMENTAR. Magdalena Andersson (S) kommer under kvällens partiledarmöte att uppmana statsminister Ulf Kristersson att kapa banden till SD. Det uppger källor till Göteborgs-Posten.

Socialdemokraterna menar att regeringens samarbete med Sverigedemokraterna skadar Nato-processen. Exempelvis har Jimmie Åkesson kallat Erdogan för en ”islamistisk diktator”.

Tre invändningar

Det är hur enkelt som helst att göra invändningar mot den socialdemokratiska retoriken.

För det första: Vem är det som vill bilda regering med anti-Nato-partier? Jo, Socialdemokraterna. Både V och MP är emot att Sverige söker militärt samarbete i försvarsalliansen Nato.

Vad tänker Magdalena Andersson göra när Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställer krav för att rösta fram henne som statsminister?

Före valförlusten var det S-ledningen som skötte förhandlingarna med Turkiet, och det gick ju inte så bra när de tvingades konstatera att deras eget regeringsunderlag viftade med flaggor i Almedalen tillhörande kurdiska terrororganisationer.

Har S kapat banden med V och MP?

För det andra: Varför försvarar Socialdemokraterna den förtryckande regim som finns i Turkiet? Ander inte Socialdemokraterna det är allvarligt att Erdogan fängslar journalister? Det är ju sådana handlingar som förklarar Jimmie Åkessons benämning.

För det tredje: Försvarar inte Magdalena Andersson yttrandefriheten i Sverige? Ser hon den som ett problem? Tänker hon vid en valseger inskränka den för de som kritiserar islam?

Larvig politisk teater av splittrad opposition

Nej, alltihop är politisk teater. Ett sätt att försöka kasta skit på regeringssidan. Men det saknar all logik. Och man skjuter sig själv i foten genom att uppmärksamma hur splittrad oppositionspartierna är.

S och C är för Nato-ansökan. V och MP är emot.

S skadligt för svensk säkerhetspolitik

Detta förhållande gör att Magdalena Andersson kan utsättas för utpressning. Även om V och MP är små, kan de med stor sannolikhet vara avgörande om Socialdemokraterna skulle få chansen att nominera statsminister.

Hur säkert är det för Sverige med en framtida statsminister som är beroende av anti-Nato-partier?