Under hela 16 år var Angela Merkel högste politiker i Tyskland, som förbundskansler. Under hennes regeringstid begicks flera monumentalt katastrofala misstag. Men själv tycker sig Merkel idag inte behöva medge några misstag.

KOMMENTAR. I en lång intervju med tyska Zeit vill hon inte kännas vid att hon gjort några fel. Angela Merkel ”går inte med på kritiken” om att hon gjorde Tyskland beroende av rysk gas. Detta även om tidningens reporter konstaterat att ”hela världen väntar på ett självkritiskt ord”.

– Att helt enkelt böja mig för det, bara för att det är förväntat, vore svagt. Jag hade så många tankar då! Det vore rent ut sagt ett tecken på otillräcklighet om jag – bara för att få lite lugn och utan att egentligen tycka så – bara sa: ”Oj, nu inser jag det också, det var fel”, säger Merkel.

Men detta är ju ett idiotiskt svar!

Hon hade ansvaret. Hon misslyckades kapitalt. Det svaga är ju att inte erkänna misstagen. Och förklara varför hon tror att hon och hennes regering så grovt missbedömt utvecklingen på flera centrala områden. Det hade varit en välgärning för kommande politiska ledare – att lära sig hur fruktansvärt fel man kan agera.

Ett medgivande gör hon – om försvarsmakten

Hon beklagar att hon försummat försvarsmakten, Bundeswehr. Här blev hon påmind, inte minst av amerikanske presidenten Donald Trump, att Tyskland måste delta i att försvara västvärlden militärt. Man kan inte kräva att USA ska betala hela försvaret av väst. Då fnös Merkel föraktfullt åt Trump som krävde att Tyskland skulle höja militäranslagen från under en procent av BNP till de två procent man lovat Nato.

Denna Merkels monumentala naivitet spelade naturligtvis Vladimir Putin i händerna. Han tyckte sig få ett klart besked: Tyskland tänker inte lyfta ett finger om Ryssland invaderar Ukraina.

Ångrar inte kryperiet för Putin efter Krim

Sedan Putin 2014 med militärt våld annekterat Krim-halvön från Ukraina fortsatte Merkel att göra affärer med Putin. I motsats till förbundspresident Frank-Walter Steinmeier vill hon inte be om ursäkt för detta, utan insisterar snarare ”att jag fattade mina beslut då på ett sätt som jag kan förstå idag”.

Hon tolkar sitt fjäsk för Putin som ett ”försök att förhindra just ett sådant krig”. Merkel tillägger: ”Det faktum att det inte gick betyder inte att försöken var fel.”

Hon förstår inte att hennes agerande i själva verket i Putins ögon var ett godkännande för hans imperialistiska strategi. Tyskland skulle inte utgöra något problem.

Orolig att försämra relationen med Ryssland

Än mer tam och ofarlig i Putins ögon framstod Merkel i hanteringen av gasledningen Nord Stream.

Hennes tyska regeringen valde att godkänna gasledningen Nord Stream 2 därför att Merkel oroade sig för att relationen med Ryssland annars skulle ”försämras kraftigt”. Hon betonar att situationen var komplex och att man kunde landa i olika slutsatser.

Hon sjunker så lågt att hon skyller på de bolag som ville bygga gasledningen. Projektet drevs inte av den federala regeringen, utan av privata företag, säger hon. Enligt deras tolkning skulle ett veto från staten farligt ha förvärrat klimatet med Ryssland. Men herre jösses! Det är ju inte kommersiella intressen som ska avgöra Europas största nations säkerhetspolitik! Det var hon som politiskt ansvarig. Men Merkel vill skylla ifrån sig.

Genom nya gasledningar signalerade Tyskland att man var beredd att göra sig än mer beroende av rysk gas. Detta fick naturligtvis Putin att gnugga händerna. Inte bara för gasinkomsterna, utan också för det militärstrategiska övertag Ryssland därmed fick över Tyskland. Merkel gav Putin den enorma makt och påverkan det innebär att hota med att stänga av gaskranen och låta tyskarna frysa ihjäl.

När nu Europa slutar använda rysk gas, blir elpriserna skyhöga. Inte minst därför att Merkel också begick dundertabben att samtidigt avveckla kärnkraften.

Öppna gränser och avvecklad kärnkraft

Av de utdrag jag sett har inte Merkel intervjuats om två andra fullständigt katastrofala felslut som togs under hennes regeringstid: att öppna gränserna för många miljontals migranter från Mellanöstern. Inte heller om varför hon avvecklade ett 20-tal kärnkraftsreaktorer i förtid – det som nu ger hela Europa elkris och svenska hushåll tiodubblade elräkningar.

På dessa tre tunga områden, försvar, migration och energi, har Angela Merkel varit en vandrande katastrof.