Någon i Vänsterpartiet sa ”jävla f*ttor” i SVT:s dokumentär ”Maktspelet”, men bara de inblandade vet vem. Nu menar Expressen att SVT måste rapportera vem. Var det partiledaren själv?

KOMMENTAR. Dokumentären visade hur arg Nooshi Dadgostar blir när V-kandidaten inte sväljs till tredje vice talman, en post som enligt praxis var vikt åt dem, men som Socialdemokraterna ändå gav Centerpartiet. 

Scenen börjar med en harang från Dadgostar som går ur bild och avslutas med att någon säger ”jävla fittor”. Dadgostar hävdar att det inte var hon som sa dessa ord om socialdemokratiska partiledningen.

När dokumentärens producent Mari Forssblad får frågan vem som sa det svarar hon:

– Hon [Dadgostar] har gått ut och försvarat sig. Då blir det också lite konstigt, hon säger att det inte är hon, och då ska jag på något sätt vara domaren och säga?

Dubbla lojaliteter

Expressens Victor Malm menar att SVT har en plikt att berätta vem det var som yttrade den föga feministiska svordomen.

”Forssblad är till vardags politikreporter på SVT, hon är inte konstnärlig dokumentärfilmare. Hon vet uppenbarligen vem som sa ’jävla fittor’, men vägrar säga det. Och det är jättekonstigt. Det låter ju som att Forssblad är mer lojal med människorna som hon bevakar än hon är med människorna som hon bevakar dem åt”, skriver han och fortsätter:

”Den sortens dubbla lojaliteter går inte an. Läsarna (eller tittarna) måste kunna lita på vi berättar vad vi vet, inte döljer grejer av dunkla, i värsta fall självupptagna hänsyn. Alltså bör SVT berätta hur Forssblads avtal med V och SD ser ut.”

Riskerar bli del i propaganda

Det är lätt att hålla med Victor Malm på en principiell nivå. Om journalister undanhåller fakta för att skydda den makthavare man ska granska, kan journalisten mer framstå som politikerns propagandist än granskare.

Men detta ska vägas mot möjligheten att komma makthavare närmare. Utan vissa hänsyn hade journalisternas kameror inte alls funnits där för att dokumentera vad som sades. Då hade vi inte vetat om att V-ledningen använder sådana ord om S-ledningen.

Balansgången är svår. Men nog vill vi ha dokumentärer som tränger in bakom det officiella. Då kan priset vara att de som får komma bakom kulisserna och vara ”flugan på väggen”, inte kan kommentera och värdera det man filmat.