I hela nio månader har rikspolischef Anders Thornberg känt till turerna kring polischeferna Mats Löfving och Linda Staaf i nio månader – men tillsatte ingen utredning förrän i dagarna.

KOMMENTAR. Om rikspolischefen inte ens kan hålla ordning på sina närmast underlydande är det kanske inte så konstigt att han inte kan få någon som helst kontroll på kriminella klaner och gänggrupperingar som skjuter och härjar i landet.

Den fråga som kan ställas är svensk polisledning helt oförmögen att fatta beslut och agera.

Allvarligt

Den frågan måste ställas efter att flera polischefer har kunnat bråka, polisanmäla varandra och fördjupa sina konflikter på arbetsplatsen i många månader utan att någon gör något åt situationen.

Nu reagerar istället pensionerade kriminologen Leif GW Persson.

– Att Anders gör sådär är obegripligt. Jag vet inte om det är kriminaliserat, men det är jävligt allvarligt. Doften av bananrepublik blir oerhört påtaglig här, säger han till Aftonbladet.

Svartsjuka och förföljelse

GW är övertygad om att Thornberg känt till historien i detalj, men lagt locket på för ”husfridens” skull fram tills att den kom ut i medierna.

Relationen mellan underrättelsechefen Linda Staaf och regionpolischefen Mats Löfving ska först nu granskas beträffande oegentligheter till följd av svartsjuka, förföljelse och härskartekniker. Även frågan om tjänstetillsättning skett på korrekt grund är under utredning.  Linda Staaf ska inte haft rätt kvalifikationer för att bli underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen (Noa) 2015.