Det är krigsrubriker i Aftonbladet om Demoskops nya mätning som visar att Sverigedemokraterna ”rasar”. Men vad betyder opinionsmätningar när det är fyra år till nästa val?

”Brutna vallöften slår mot Jimmie Åkesson”, skriver Aftonbladets Lena Mellin. Och försöker därmed förstärka svekdebatten som Socialdemokraterna drog igång redan innan regeringen tillträtt.

Det är ju fantastiskt att S är så måna om att SD ska uppfylla sina vallöften om sänkta bränslepriser, när S själva vill höja dem med en krona från 1 januari 2023.

Nej, från S och Aftonbladet bedrivs ett desperat spel att försöka ta udden av att Sverige fått ett regeringsskifte.

Folk har rätt att få vallöften verkställda

Men samtidigt är det viktigt att notera besvikna väljare. Aftonbladet återger två som framför tydligt budskap till Jimmie Åkesson och partiet.

”SD leverar inte på att sänka soppapriserna. De hänger löst i nästa val kan jag säga. Elpriserna ska vi inte tala om.”

Och.

”Det enda parti som har lite nytänkande. Så tyckte jag i alla fall förr, men nu verkar de vara samma skrot och korn som de övriga.

Det är varningssignaler som partiet måste ta på största allvar.

Brådskan är begriplig med svår att tillfredsställa

Det som förvånar mig efter att ha följt den dagliga politiken i mer än 40 år, är att det finns en stämning där ute som tror att vallöften kan och ska verkställas omedelbart. Inom veckor från valsegern.

Stämningen är frampiskad av Socialdemokraterna, valets förlorare. Det viktiga är att den fått resonansbotten ute i folkdjupet. Folk förväntar sig faktiskt omedelbara förändringar. Förväntningarna på den nya regeringssidan är enorma.

På ett sätt är det ju bra. Man tror att de fyra partierna kan göra Sverige bra. Men man saknar tålamod.

Slå fast tidtabell för skattesänkningarna

Detta måste partierna förhålla sig till. Till vårbudgeten måste man slå fast i vilken takt bränsleskatterna ska sänkas, så att väljarna kan se hur vallöftena ska förverkligas. De SKA förverkligas, men över viss tid.

Då blir också Socialdemokraternas skattehöjningar – som ökar bränslepriset vid pump – tydligare.

S, V, MP, C ger höjda bränslepriser

Här ligger också svaret till varför opinionssiffrorna inte är så alarmerande som de kan låta. De som är missnöjda nu, kommer att upptäcka att om man byter till rödgröna sidan kommer man istället för långsamma sänkningar drabbas av snabba bränsleprishöjningar.

Svekdebatten är alltså frammanad av vänstersidan som inte alls har någon avsikt att avhjälpa ”sveket” utan göra situationen ätter värre för dem som är besvikna. 1-2-3-4 kronor högre pris vid pump? Vi vet inte. Men det är de rödgröna som drivit upp bränsleskatterna till den nivå vi har idag.

Ta väljarna på allvar

Mitt tips är alltså att ta väljarnas besvikelse på allvar och tala om i vilken takt vallöftena ska verkställas. Då blir det också tydligt att S inte är något alternativ.

Dessutom är vänstersidan lika lite ett regeringsdugligt alternativ som före valet. Miljöpartiet är åter under riksdagsspärren. Centerpartiet och Vänsterpartiet är fortsatt i luven på varandra. Exempelvis skyller V de rödgrönas förlust av regeringsmakten på C.

Hur skulle Magdalena Andersson kunna få ihop denna röra till en regering? Nej, då är det betydligt stabilare med nuvarande regeringssida. Men den behöver lägga på ett kol och visa att man tar väljarnas förtroende på allvar.

Demoskop i december. Källa: Aftonbladet.

*

Demoskop är också första nyhet i Riks ”Morgongänget”, med Denice Westerberg, Dick Erixon och Monika Brodzinska. Se här: