För att ge polisen bättre möjligheter att bekämpa klankriminella och gänggrupperingar ska nu visitationszoner, anonyma vittnen konkret utredas och föreslås.

På en pressträff i Rosenbad med Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch(KD) och Johan Pehrson (L) presenterades flera utredningsuppdrag för att inom ett år kunna föreslå kraftfulla tvångsmedel som riktas mot den växande kriminaliteten.

Jimmie Åkesson redogjorde för utredning om visitationszoner. Ebba Busch om utredning för hur anonyma vittnen ska kunna införas. Och Johan Pehrson om sänkta åldersgränser för tvångsmässiga ingrepp från socialtjänstens sida.

BRÅ och BRIS tilldelas mer resurser för att stärka det förebyggande arbetet.

– Nu börjar regeringen jobbet mot grov organiserad brottslighet, summerade statsminister Ulf Kristersson.