Talibanadministrationen i Afghanistan har beordrat alla lokala och internationella icke-statliga organisationer (NGOs) att stoppa sina kvinnliga anställda från att komma till jobbet, enligt ett brev från ekonomiministeriet skickat till alla licensierade icke-statliga organisationer.

De organisationer som inte följer dessa regler kommer att få sina licenser återkallade, sade ministeriet.

Kvinnor förbjuds arbeta

Ministeriets talesman Abdul Rahman Habib bekräftade för CNN att reglerna nu införs och att skälet är att utländska organisationer varit dåliga på att följa de islamiska klädreglerna och andra lagar och förordningar i det islamiska emiratet.

”Den senaste tiden har det förekommit allvarliga klagomål om att vissa inte följer den islamiska hijaben och andra islamiska emiraters lagar och regler,” hävdar regimen och därför ska ”allt arbetet för alla kvinnliga anställda i nationella och internationella icke-statliga organisationer avbrytas.”

Kvinnor nekas utbildning

Tidigare i december avbröt talibanregeringen universitetsutbildning för alla kvinnliga studenter i Afghanistan. Ett brev som publicerades av utbildningsministeriet sa att beslutet togs på ett regeringsmöte och att ordern skulle träda i kraft omedelbart.

I en tv-sänd presskonferens har talibanernas minister för högre utbildning meddelat att de bannlyser kvinnor från universitet för att de inte följt islamiska klädregler och andra ”islamiska värderingar”, med hänvisning till kvinnliga studenter som reser utan en manlig vårdnadshavare. 

Det markerar ännu ett steg i talibanernas brutala tillslag mot afghanska kvinnors friheter, efter den hårda islamistiska gruppens övertagande av landet i augusti 2021.