Det råder fullt krig inom Socialdemokratin. ”Falukorven är rasism”, utropar Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida. ”Dumheter”, svarar annan S-redaktör.

Det socialdemokratiska partiet befinner sig i opposition. Då passar man på att diskutera det partiet tycker är allra viktigast: hur rasistisk är traditionell svensk mat?

Alla äter inte falukorv – alltså är den rasistisk

Ledarskribenten Jonna Sima påstår på Aftonbladets ledarsida att falukorv inte bara handlar om ett livsmedel som kan symbolisera de höga matpriserna (så som Ebba Busch gjort). Nej, falukorven är ”inte längre någon vardagsmat i alla svenska hem. Varken muslimer eller judar äter korv som innehåller griskött.” Därför är falukorven ”en rent av rasistisk hundvissla” när politiker använder den som symbol för dyr mat.

Men denna socialdemokratiska logik är så avancerad att inte alla inom partiet håller med.

Strukturdumhet

”Att falukorv skulle vara rasistisk är förstås en helt orimlig tanke”, skriver S-tidningen Sydöstrans redaktör Stig-Björn Ljunggren. Han sågar hela idén:

”Är det en debattfälla som Sima gillrat? Eller är det ett absurt påstående som ska höja hennes status i nätokratin genom att ge henne flest klick i december? Men antagligen är den bästa förklaringen att Sima faktiskt tycker som hon skriver. Hon följer dagens politiska trend att hitta förkastliga markörer överallt, i luciatåg, glassutbudet eller Kalle Ankas julprogram. Det handlar helt enkelt om ideologisk strukturdumhet.”

Socialdemokratin väljer identitetspolitiken

Det är ju lätt att i sak hålla med Stig-Björn Ljunggren. Men det är inte han som sitter på den stora kvällstidningen med makt att påverka partiets inriktning. Det gör Jonna Sima.

Socialdemokraterna har ett viktigt vägval att göra under sin oppositionstid. Ska man fortsätta vägen in i identitetspolitiken, som är rena rama Alice i Underlandet, eller ska man ändra kurs och bli mer traditionella, sätta jobbarna och deras bekymmer med höga bränslepriser först?

Aftonbladet signalerar att man vill ha mer identitetspolitik. Att Magdalena Andersson ska analysera faran med att svenskar äter falukorven som vissa invandrargrupper ratar på religiösa grunder. Kanske ska den socialdemokratiska riksdagsgruppen lägga lagförslag om all mat som inte är halal (tillåtet enligt islam) ska förbjudas – då blir man av med ett tungat samhällsproblem: den rasism som falukorven frambringar.

Lycka till, säger nog alla partier på regeringssidan.