Även om Socialdemokraterna går fram i SCB så lockar man inte tillbaka några väljare som röstat på Sverigedemokraterna. Detta är en svaghet enligt LO-ekonom.

Socialdemokratins tillskott av väljare kommer främst från stödpartierna Centern och Miljöpartiet. Och lite från borgerliga partier. Men ingenting från Sverigedemokraterna.

LO-ekonomen Torbjörn Hållö ritade i SCB:s grafik in en röd pil från SD till S och skrev på Twitter: ”Men om detta ska bli stabilt så behöver ett flöde adderas som idag saknas”.

Det är en intressant iakttagelse.

Tålamod

Så vad betyder det att S inte lockar SD-väljare? Jo, att Sverigedemokraterna står starka och har väljare som trots allt har visst tålamod.

Och det är ju logiskt, för de som röstat på SD är ju väljare som starkast vill se förändring i kriminalpolitik och på migrationens område. Dessa väljare har inget bättre alternativ att gå till. Här är risken snarare att de går till soffan och inte röstar i nästa val.

För det är givetvis så att SD-väljarna kan tappa tålamodet framöver, om inte regeringssidan ser till att leverera.

S vill höja bränsleskatterna

Om det är lätt att se varför SD inte tappar till S, är det svårare är förklara varför M och KD gör det. Den svekdebatt som S drivit på om bränslepriserna borde inte göra att väljare går till S, eftersom S vill HÖJA bensinskatten med en krona. Den som är besviken på för lite sänkning lär inte rösta för höjd bensinskatt.

Då kan det snarare vara fråga om ”Reinfeldts-moderater”, personer som inte tycker att invandringen är något problem, och därför kan anse Tidöavtalet är för hårt. Men inte heller här är ju S ett alternativ, eftersom S i stort ställer upp på Tidöavtalets innehåll.

Kanske kan det ha att göra med stigmatiseringen kring SD som fortsätter att underhållas, inte minst genom interna strider i L. Men just därifrån har inget statistisk säkerställt avhopp skett.

Långt till nästa val

Och vi kanske inte ska fundera så mycket på opinionsmätningarna. Det är långt till nästa val. Mätningarna är helt betydelselösa för maktförhållandet i riksdagen.