Regeringen kommer att starta Utbetalningsmyndigheten för att komma åt de mångmiljardbelopp som felaktigt utbetalas genom bidragsfusk.

KOMMENTAR. Det meddelar finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff på måndagsmorgonen.

Kriminella göds genom bidragsfusk

Enligt en uppskattning görs felaktiga utbetalningar för 18 miljarder om året – och enligt Svantesson är den verkliga siffran dessutom klart högre. Hon menar att pengarna ofta ger de kriminella muskler att fortsätta med den kriminella banan.

– Att det systematiska fusket ökar är något som regeringen tar på väldigt, väldigt stort allvar, sa finansministern.

Den nya myndigheten ska från ett helikopterperspektiv upptäcka problem hos andra myndigheter, vars utbetalningar ska slussas genom Utbetalningsmyndigheten. Enligt Svantesson blir detta ett ”kraftfullt verktyg” för att hitta och korrigera fel.

Gammal idé blir verklighet

Den här modellen, där man kör alla utbetalningar från offentlig sektor genom en port för att upptäcka dubbel, trippel eller fler utbetalningar till samma konto eller samma person, har föreslagits i åtminstone 20 år. Men tidigare regeringar har blundat för korruptionen.

Svepskälet har varit att samkörning av utbetalningar ”hotar den personliga integriteten”. Men det är ett bluffargument. Varje myndighet har underlag och uppgifter för att fatta beslut. Dessa kontrolleras inte gentemot andra myndigheter. Genom samkörning kan nu de som fuskar sig till bidrag från olika håll upptäckas. Via uppgifter personerna själva redan lämnat frivilligt till myndigheterna.

Det är inte integritetskränkande att staten kontrollerar att inte samma personer begär bidrag via olika myndigheter på ett felaktiga grunder. Den som inte vill bli kontrollerad ska låta bli att söka bidrag.