Högsta polisledningen anmäler varandra för olaga förföljelse och ofredande. De har dessutom haft sexuella relationer med varandra. ”Det här har skadat polisens kompetens, ledning och nu också deras förtroende”, säger kriminolog Leif GW Persson.

Skjutvapenvåldet är blodigare än någonsin i Sverige och värst i Europa. Men svensk polisledning är upptagen med interna intriger där de polisanmäler varandra.

En anklagelse är att polischef anställt polis han haft sexuell relation till ledande befattning.

– Det här bidrar till att andra poliser blir sura, och på goda grunder. Det är jäkligt olustigt. Rötan i organisationen sprider sig från toppen, säger Leif GW Persson till Expressen.

Flera krismöten under tisdagen

På tisdagen hölls ett möte på Stockholmspolisen, där Mats Löfving är regionpolischef. Det leddes enligt uppgift av Fredrik Näslund, chef för utredningsenheten, och samtliga enhetschefer och gruppchefer var kallade om motsättningarna.

”Generellt kommenterar jag inte vad som sägs på polisens interna möten”, skriver polisens pressansvarige i ett mejl till tidningen.

Polismyndighetens insynsråd, med representanter för riksdagspartierna, höll också möte där rikspolischefen Anders Thornberg fick frågor om intrigerna.

Men inget kommer att hända

Leif GW Persson är övertygad om att myndigheten skadats allvarligt – men tror inte att den högsta polisledningen kommer att drabbas av avslöjandet om anmälan och kaoset på myndigheten.

– Man löser problemen genom att tiga ihjäl dem, säger han.