Förra veckan avslöjades att en av kandidaterna till att bli Centerpartiets ordförande Muharrem Demirok dömts för misshandel. Nu framkommer nya uppgifter.

Förra veckan berättade han själv att han dömdes för två fall av misshandel på 90-talet, vilket Östgöta-Correspondenten (betalvägg) var först att rapportera.

När tidningen frågar Demirok om det var slagsmål med knytnävar, svarar Demirok ”Ja, det var ett slagsmål mellan två unga killar”.

Men tingsrättens dom säger något annat. 

Oprovocerad misshandel

Av domen från 1994 framgår att Muharrem Demirok gick fram till en kille och frågade om han ville bråka. Han svarade nej. Demirok tog därefter av sig jackan och skallade honom så att han föll bakåt, började blöda näsblod. Ett vittne gav stöd till det händelseförloppet mot Demiroks nekande. Huddinge tingsrätt skrev i den fällande dom: ”Genom vad hon berättat är styrkt att Demirok misshandlat [NN] genom att tilldela denne en så kallad dansk skalle i ansiktet”.

Kandidaten till att bli centerledare konfronteras av Expressen med händelseförloppet som beskrivs i domen.

– Nej men ja, det där är ju … det finns ju en dom på det. Jag tänker inte ifrågasätta domens korrekthet i det där. Jag kan inte minnas hela den här incidenten i några detaljer överhuvudtaget.

Är du inte dömd för att oprovocerat ha skallat en annan kille, frågar tidningen.

– Jag har blivit dömd för misshandel, ja. Det är det jag har berättat.

Andra dom för skallning

Den andra misshandelsdomen gäller en händelse på Nationernas hus i Linköping 1999. Muharrem Demirok hamnade i bråk med en man som han mötte i dörren till toaletten. 

Enligt domen gick det inte att klarlägga vad som hände i samband med att de passerade varandra. Däremot ansågs det utrett att Muharrem Demirok därefter, inför ögonen på en ordningsvakt, skallade den andra mannen över vänster ögonbryn, och att den andre mannen just då inte var våldsam.

Muharrem Demirok fick villkorlig dom med 40 timmars samhällstjänst.

.