Svensk försvarsindustri går bra nu. Nyligen stod det klart att Slovakien köper stridsfordon 90 och bandvagnar. Tidigare i höstas beslutade USA att köpa 110 bandvagnar. Nu meddelas att Tyskland och Storbritannien köper bandvagnar från Hägglunds i Örnsköldsvik. Ordrar på 22 miljarder kr.

Totalt handlar det nya beskedet om 436 bandvagnar av modellen BvS10, varav majoriteten, 236 stycken köps till svenska försvaret via FMV. Slovakien köper 152 bandvagnar, Tyskland köper 140 bandvagnar och Storbritannien 60 stycken. Leveransen av de första bandvagnarna startar i början av 2024.

Sverige kommer dessutom att beställa ytterligare 40 bandvagnar till ett värde av ca 500 miljoner kronor via ett fristående kontrakt, rapporterar SVT.

Bandvagnen BvS10 används också av Österrike, Frankrike, Nederländerna.