Det är en avslöjande dokumentär, SVT:s ”Maktspelet” som följt Jimmie Åkesson och Nooshi Dadgostar i hasorna under månaderna fram till och efter valet 2022.

KOMMENTAR. På pappret känns idén bakom ”Maktspelet” rätt ointressant. Ett kamerateam som följer Sverigedemokraternas partiledare under och efter valrörelsen. Ett annat kamerateam som följer Vänsterpartiets partiledare i vardagen. Partierna var visserligen båda möjliga kungamakare som kunde avgöra kommande regeringsbildning efter valet i september. Och dessa partier är underrapporterade i medierna, iallafall när det gäller vilken politik och vilken roll de har i maktens korridorer.

Men att oplanerat springa släpandes bakom folk, eller agera ”flugan på väggen”, borde väl inte ge så mycket?

Jo, det gör det. Med skicklig klippning blir det faktiskt oerhört avslöjande. Filmmakarna Mari Forssblad och Kalle Segerbäck har följt den grundläggande journalistiska instinkten att ta sig så nära som möjligt, och uppenbarligen gjort ett utmärkt jobb.

Miljön i partier utanför etablissemangen

”Maktspelet” visar hur seriöst Jimmie Åkesson och hans partiledning arbetar och detta står i stark kontrast till hur flamsigt och tramsigt Nooshi Dadgostar och Vänsterledningen fungerar.

Expressens Viktor Barth-Kron tycker inte om dokumentären: ”När Vänsterpartiets ledargarnityr sitter och svamlar om departement över en flottig lunchbiff i Visby är det ändå svårt att inte drabbas av en fråga: All typ av transparens kanske ändå inte är bra och nödvändig? Inte ens för demokratin.”

Jo, det här är att spegla makten osminkad. Det ger inblick i vilken miljö partier och viktiga maktspelare arbetar.

Vet hur en slipsten ska dras

Kontrasten mot Sverigedemokraterna är stor. Här är det visserligen gott humör, men det är främst hårt arbete. Målinriktat. Fokuserat. Och hur valsegern snabbt förvandlas till förhandlingar om regeringsmakten. Där är man hemlighetsfull även mot kamerateamet. För att nå resultat.

Och man misslyckas visserligen komma med i regeringen, men SD sålde sig dyrt och fick de borgerliga att förstå att deras krav på paradigmskifte var nödvändigt om ny regering skulle kunna träda till.

”Det är otroligt”, säger SD:s policychef Gustav Gellerbrant när han rapporterar om förhandlingarna på Tidö för övrig partiledning. Partiet har lyckats få igenom det man krävt. Sverigedemokraterna har fått igenom hela sin migrationspolitik, till punkt och pricka.

Sakfrågor mot poster

Medan SD har fullt fokus på politik och det partiet lovat i valrörelsen, pratar V-ledningen om vilka ministerposter som är viktigast att få. Om att finansministern är mäktigare än statsministern.

Dessa skilda attityder kan förmodligen bäst avslöjas just genom att följa politiska toppar i deras vardag. Få filma under fikapauser, luncher och arbetsmöten.

Dokumentären ”är kanske inte det stora avslöjandet, men det finns också små avslöjanden som kan vara nog så intressanta”, som DN:s Johan Croneman skriver. Det blir till ”En rak höger och en halvrisig vänsterjabb.”