I SVT-dokumentären ”Maktspelet” framgår hur upprörda V-ledningen är när Socialdemokraterna givit sina röster till en C-kandidat som 3:e vice talman, och inte V-kandidaten. Man svär över sossarnas vilja att hålla centerpartisterna på gott humör. Det reagerar nu S-ledaren mot.

KOMMENTAR. På Vänsterpartiets riksdagskansli är upprördheten stor när Socialdemokraterna röstat fram en centerpartist som 3:e vice talman istället för en vänsterpartist. Upprördheten beror på att V blev större än C i riksdagsvalet, något S inte bryr sig om.

I dokumentären ”Maktspelet” hörs någon kalla Socialdemokraterna för ”jävla f*ittor!” Många tittare tolkar det som att det är vänsterledaren själv som svär – hon syns i bild dock inte ansiktet. Men Dadgostar nekar att det är hon.

Partikulturen

Men även om det inte är Dadgostar som säger det, är Magdalena Andersson upprörd.

– Så skulle jag aldrig acceptera att någon av mina medarbetare uttryckte sig, säger hon till Expressen på söndagskvällen (betallänk).

Andersson menar att Vänsterpartiet behöver fundera över kulturen i partiet, och hur man ser på andra partier som man ju vill samarbeta med.

– Vilken kultur har man i Vänsterpartiet och vad ska Nooshi Dadgostar göra åt det? frågar sig S-ledaren.

Vet vem som sa det

Andersson säger till tidningen att Socialdemokraterna vet vem det var som sa de här laddade orden.

Men uttalandet kommer inte att påverka samarbetet mellan S och V, enligt Andersson.

Uttrycket visar på frustration

Det är samtidigt lätt att förstå vänsterpartisternas frustration. V är större än C. Det normala borde vara att S följer praxis och ger sitt stöd till det större av de två stödpartierna. Men istället är S måna om att hålla C på gott humör.

Socialdemokraterna ser sveket mot V i voteringen om 3:e vice talman som en investering för att få C att hålla sig på den rödgröna sidan fram till nästa val. Om C med ny partiledare i februari byter tillbaka till borgerliga sidan är det kört för Socialdemokraterna att komma tillbaka i regeringsställning.

Vänsterpartiet däremot, har ingenstans att gå. De är dömda att vara stödparti åt S, även om man in enskilda frågor kan tvinga fram eftergifter – så som man gjorde med marknadshyror.

V bröt själva praxis

Sedan ska man inte glömma bort att det var Vänsterpartiet som bröt praxis om att vice talmännen skulle fördelas enligt partiernas storlek i riksdagen. Man kuppade bort Björn Söder som 2:e vice talman efter valet 2018. Både den posten och 3:e vice talman gick till partier som var betydligt mindre än Sverigedemokraterna. Det gjorde det lättare för Socialdemokraterna att denna gång avvika från praxis som Vänsterpartiet själva brutit mot.

”Skam går igen”, som man sa förr.