SD:s vice ordförande Henrik Vinge höll presskonferens i regeringskansliets högkvarter. Framför den välkända väggen med flaggor. Partiet har därmed nått den viktigaste scenen i svensk politik.

KOMMENTAR. Den gamle kommentatorsräven Lena Mellin på Aftonbladet noterar att Sverigedemokraterna nått ännu en framgång, även om den mest är visuell denna gång.

På presspodiet i Rosenbad

Foto: Regeringen.se

Hon skriver om gårdagens pressträff i Rosenbad:

”Men den 15:e december 2022 var partiets ökenvandring definitivt över. Då höll SD:s vice ordförande och gruppledare Henrik Vinge presskonferens i regeringens högkvarter tillsammans med migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Den handlade om Sverigedemokraternas paradfråga, invandring. Närmare bestämt om uppehållstillstånd. Vinge gav intryck av att redan var hemtam i maktens centrum. Självklar på något sätt.”

Tidigare har Jimmie Åkesson deltagit i flera presskonferenser med regeringens partiledare, men ingen annan inom Sverigedemokraterna. Och inte från pressrummet i Rosenbad.

Nu återstår bara en sak: ministerposter

Lena Mellin beskriver partiets utveckling från 2010 då partiet kom in i riksdagen och fram till idag.

”De har alla maktmedel som finns. Många mandat i riksdagen, fyra utskottsordföranden och fyra vice (mer än något annat parti), politiskt tillsatta tjänstemän i regeringskansliet, samarbetsavtal med regeringen. Det är egentligen bara en sak som fattas Sverigedemokraterna. Ministerposter.”

Men sedan frågar hon varför Åkesson skulle vilja ha ministerposter. ”Nu genomför de sin politik men slipper alla avigsidor med att sitta i regering.”

Det är nog mer ironi än allvar i den analysen. Att inte själv ha beslutanderätten är ett stort handikapp. Men hur det är med den saken kommer att visa sig under mandatperiodens fyra år.

*

Om innehållet i pressträffen? Se analys i Riks: