Förre utrikesministern Ann Linde (S) beskriver hur illa hon blivit behandlad av Turkiets motsvarighet. Hennes ord försämrade relationen med landet som måste godkänna Sveriges nya säkerhetspolitiska linje, som medlem av försvarsalliansen Nato.

KOMMENTAR. Ann Linde berättar för DN att Turkiets regering blev förbannad när hon tog upp vad som hände i nordöstra Syrien.

Linde personifierade dåliga relationen med Turkiet

Relationen mellan länderna blev än sämre. I maj lät Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu meddela att Sverige inte var välkommet in i försvarsalliansen.

– Det var väldigt tufft då. Han var personligt negativ och sa att man inte kan lita på Sverige, att vi tar lätt på terrorism och att PKK springer omkring på gatorna, säger Linde till DN (betalvägg).

DN beskriver det som att Ann Linde som ”frispråkig och temperamentsfull politiker … inte gick hem hos hennes turkiske motpart”.

Hon vill inte ge något exempel på de förolämpningar hon fick utstå från turkiske utrikesministern.

– Jag kan väl säga att flera av de kvinnliga ministrarna reagerade, svarar hon.

Linde talar om kön, inte om sakpolitiska skillnader

När hon ska förklara motsättningarna mellan Sverige och Turkiet tar hon märkligt nog upp skillnader mellan könen. Hon pekar på en bild som togs under förhandlingarna och säger:

– Det är bara gubbar, gubbar, gubbar. Och så är det jag och Magda.

Linde menar att en kvinnlig utrikesminister har en mer utsatt situation.

– Det är lätt att det slinker in en annan ton när det är konflikter om det är kvinnliga utrikesministrar med, säger hon.

Nato handlar om säkerhetspolitik

Det är ett besynnerligt resonemang. Som om Linde inte förstår att Turkiet vill mjölka ut så mycket som det överhuvudtaget går från Sverige och Finland, nu när de har vetorätt om att släppa in nya medlemmar i Nato.

Att i det läget agera naivt är dumdristigt.

När jag läser intervjun med Ann Linde blir tanken: Vilken tur att hon inte längre kan stöka till det.

Om Sverige vill bli medlem i Nato måste vi acceptera realiteten att Turkiet har veto. Det gäller att inte reta upp turkarna i onödan, utan visa att den svenska regeringen förstår att andra länder i alliansen har andra prioriteringar än vi. Sverige kan inte vara egocentriska.

Samtidigt ska Sverige stå fast vid våra säkerhetspolitiska avvägningar, våra rättsstatsprinciper och yttrandefrihet. Att ändå vara vänlig mot turkar vi inte håller med, är ett diplomatiskt spel svenska regeringen måste visa att man är kompetent nog att klara av.

Sverige har ny utrikesminister

Därför bör vi låta Ann Linde tillhöra historien. Hon är en föredetting utan inflytande.

Tobias Billström är utrikesminister. Han låter bli att provocera turkarna i onödan.

Men nu har Sverige gjort sitt. Nya regeringen har visat att det inte är Sverige som bråkar. Nu är det USA som får vrida om armen på turkiska regeringen under Erdogan.

Ett svenskt Nato-medlemskap är i lika hög grad en vinst för Nato som för Sverige. Man stärker den norra flanken och försvaret av Baltikum underlättas avsevärt om Östersjön blir den västliga försvarsalliansens innanhav.

Det gäller att hålla huvudet kallt, att rätt analysera de olika säkerhetspolitiska intressena, och ha tålamod. Sverige behöver bara utstå de turkiska skramlet ett tag till.