I sitt jultal balanserade statsministern mellan en mörk verklighet på flera områden med hoppfullhet om att läget går att förändra, där alla har ansvar att hjälpa till. Indirekt läxade han också upp politiker som varit extremt dåliga på att ta ansvar, vilket faktiskt orsakat flera av kriserna.

Ulf Kristersson pekade i talet ut flera kriser: en inre säkerhetskris med rekordstort skjutvapenvåld, en yttre säkerhetskris med Rysslands anfallskrig mot Ukraina och en energikris eftersom kärnkraft avvecklats. Dessutom inflation som urholkar hushållens ekonomi.

– Åren framöver kan bli de ekonomiska tuffaste för vårt land sedan 90-talskrisen och finanskrisen, sa han. 

Alla har ansvar – civilplikten kan aktiveras

Men efter den mörka inledningen pekade han på många åtgärder som regeringen vidtar för att förändra förutsättningarna till det bättre. Här poängterade han att alla medborgare har ansvar och att vi alla måste göra vårt för att vända utvecklingen.

En nyhet var att statsministern avser att aktivera civilplikten inom totalförsvarsplikten som alla medborgare har. Detta vid sidan om den militära värnplikten.

Civilplikt kan enligt MSB:s hemsida handla om att exempelvis stärka räddningstjänst och sjukvård.

Politiker i makten måste bli långsiktiga

Just detta förslag får mig att tänka på att den förre moderate statsministern Fredrik Reinfeldt gick i rakt motsatt riktning. Han avskaffade den obligatoriska värnplikten 2009. Bara 13 år senare vill alltså hans efterträdare inte bara stärka den värnplikt som S och SD återinförde, utan också mer aktivt använda civila i högre grad inom totalförsvaret.

Det här exemplet visar hur hattiga, flamsiga, tramsiga ansvariga politiker varit i två årtionden. Partiledningar har varit mer inriktade på att skriva pressmeddelanden som ger strålkastarljus i medierna under några timmar, än att tänka på det svenska samhällets behov över lång tid.

Elkrisen är helt och hållet politikernas fel. Man har avvecklat fungerande elkällor innan man byggt nya som ger planerbar elproduktion. Och ända fram till 2016 var faktiskt Moderaterna och Kristdemokraterna med på Socialdemokraternas energipolitik som till 100 procent skulle vara ”förnybar” – alltså skulle all kärnkraft avvecklas.

Bara Sverigedemokraterna har varit emot både värnpliktens avskaffande 2009 och emot 100 procent ”förnybar” energi.

Tänker M och S sluta vingla som fulla hönor?

Det är naturligtvis bra att Ulf Kristersson tänkt om gällande värnplikten och att Socialdemokraterna tycks tänkt om gällande kärnkraften. Men har de lärt sig läxan? Tänker de sluta hatta, fladdra och ändra sig framöver? Eller kommer S att falla tillbaka på MP och C i nästa valrörelse och åter lova kärnkraftsavveckling? Tänker Moderaterna stå för att totalförsvarsplikt i konservativ anda är en medveten inskränkning av individens frihet som är värd sitt pris? Eller tänker man om några år avskaffa plikten igen?

Dessa frågor är i högsta grad befogade. Flera av de kriser statsministern tar upp i sitt jultal är politikernas fel. Därför att de vinglat likt fulla hönor och aldrig tänkt längre än till nästa medieutspel.

Tänker de sluta med det nu? Tänker de ta ansvar på riktigt?

Jag är inte alls säker. Jag vill se uthållighet, fasthet och resolut motstånd när mediedreven går innan jag tror på att det som sägs idag kommer att gälla också efter jul.