Varför blev våldet under korankravallerna i våras så omfattande? Svaret är att våldet i förorterna inte stannade hos gäng eller våldsbejakande islamister. Vanliga boende var villiga att ta till oerhört grovt våld för att skada eller till och med döda poliser.

KOMMENTAR. Förre chefen för militära underrättelseorganet Must Gunnar Karlson, har åt polisen utrett vad som hände i samband med korankravallerna under påskhelgen.

Vanliga boende

Få av dem som deltog i våldsamheterna, som var de värsta upploppen i Sverige sedan Göteborgskravallerna 2001, har koppling till grov organiserad brottslighet eller våldsbejakande extremism, enligt utvärderingen. Det finns inga indikationer på att det varit organiserat, rapporterar TT.

”Till synes vanliga människor är villiga att ta till oerhört grovt våld för att skada eller till och med döda poliser”, summerar Emma Jaenson i Kristianstadsbladet.

Karlsson kan inte förklara varför våldet exploderade. Polisen hade inga underrättelser eller kunskap om hur stämningarna och viljan till våld var i dessa förorter.

Fattiga är inte våldsverkare

Från vänster kommer som vanligt snack om ”socioekonomiska faktorer”, men det är tomma vänsterfraser som inte har något med verkligheten att göra.

Människor som har dåligt med pengar är inte sämre människor än andra. Man vill inte misshandla, vandalisera och attackera poliser bara för att man är fattig.

Återigen står svenska etablissemang utan förklaringsmodeller. Man vägrar erkänna att människor med bakgrund i Mellanöstern har en annan kultur än den svenska. Korankravallerna visar detta med all önskvärd tydlighet.

Eller som Jaenson skriver: ”Få områden har dock så många fritidsgårdar per capita som de utsatta områdena. Och inga områden är lika gynnade när det kommer till offentliga bidrag. Miljarder i försörjningsstöd, projektstöd och andra typer av kommunala och statliga utbetalningar till privatpersoner och civilsamhälle pumpas in för att minska segregationen. Men har parallellsamhällena minskat?”

Överösta med skattemedel

Svaret är ett rungande nej. Utanförskapet har ökat de åtta år som Socialdemokraterna styrt landet. Trots att man öser skattepengar över dessa områden och skolorna här får tre gånger så stor budget per elev som skolor i lugna svenska bostadsområden. Ändå vill vänstern ösa än mer pengar över dem.

Det skulle ju kunna vara en förklaring: ju mer våld som utövas i förorterna, ju mer skattemedel får de av politikerna.

Automatisk utvisning

Här krävs andra åtgärder. Exempelvis måste våldsverkare utan svenskt medborgarskap med automatik utvisas. Idag är det tvärtom. Domstolarna avslår konsekvent åklagares yrkan om utvisning. Alla våldsverkare anses av domstolarna ha ”anknytning” enligt gällande lagar. Här måste regeringen snabbt lägga lagändringar som innebär att de som döms till mer än ett års fängelse med nödvändighet också ska ha utvisningsbeslut.