Det blev uppståndelse då ett Twitterkonto dök upp som sades vara nye justitieministern Gunnar Strömmers. Skulle han nu gå i företrädaren Morgan Johanssons fotspår och agera fullständigt omdömeslöst genom aggressiva påhopp på motståndare?

KOMMENTAR. Som tur var det ett bluffkonto som snart togs bort. Men en diskussion uppstod om landets justitieminister borde twittra. Jag håller här, förvånande nog, med DN:s ledarsida. Erik Helmerson skriver:

”Tillåt mig anmäla motsatt åsikt: Det borde han sannerligen inte. Vi har haft mer än nog av twittrande statsråd i allmänhet och justitieministrar i synnerhet. Under sina åtta år på posten gjorde Morgan Johansson (S) sitt bästa för att solka ämbetet med en strid ström av träskargument, vilseledning och allmänt sluggande.

Ministerns twittrande var så omdömeslöst att det till och med fick honom prickad av KU. Som kontrast känns dagens tystnad från Justitiedepartementet oerhört välgörande.”

Twittra vid rätt tillfälle

Twitter och andra sociala medier kan tillföra mycket om en makthavare har direktkontakt med allmänheten. Allt ska inte behöva filtreras av medier som ofta har vänsterlutning i sin rapportering.

Min invändning mot att just justitieministern ska twittra ligger dels i hur utomordentligt illa företrädaren agerade. Morgan Johansson ökade snarare än minskade avståndet mellan makten och folket genom sitt översitteri och ovilja att föra hederliga debatter.

Finns viktigare saker att prioritera

Men viktigare är att justitieministern har så många tunga uppgifter att genomföra att han kan visa sin hållning genom de förslag han kommer att lägga fram. Handling snarare än snack.

Denna mandatperiod måste justitieministern leverera lagförslag i en omfattning som sällan skådats.

Kriminaliteten måste bekämpas. Först i linjen står justitieministern som har lagstiftningen som sitt maktinstrument. Hur skicklig justitieministern agerar kommer till stor del att avgöra om den här regeringen ska kunna visa att man vänder trenden mot allt värre våld och otrygghet.

Då gäller fundamenta: regeringsförslagen. Allt medan kommunikation om detta på exempelvis Twitter väger lätt. Andra makthavare skulle behöva mer av direktkontakt med allmänheten, men knappast justitieministern.