Amerikanske presidenten lägger fram politiskt korrekta klimatåtgärder och subventioner av ”gröna” företag. Men kritiken från omvärlden är massiv: USA bidrar till protektionism som skadar världsekonomin.

President Joe Bidens klimatpaket får allt hårdare kritik internationellt. Nu stämmer också Storbritannien in i kritiken och varnar för att subventionerna till ”gröna” företag är protektionistiska. Det skriver Financial Times. Storbritanniens utrikeshandelsminister Kemi Badenoch skrivit till sin amerikanska motsvarighet Katherine Tai för att protestera mot klimatpaketet.

I ett brev skriver Badenoch att USA:s plan kommer ”skada flera ekonomier världen över och få konsekvenser för globala försörjningskedjor inom batterier, elbilar och bredare förnybara källor”.

EU, Sydkorea och Kanada har tidigare höjt rösten mot USA:s nya subventioner och menar att de bryter mot WTO:s regler genom att främja inhemsk produktion.

EU svarar med egna politiska ingrepp i marknaden

Efter kritiken mot det massiva amerikanska ”gröna” stödpaket uppmanar nu franska och tyska ekonomiministrar EU:s tillsynsmyndigheter att låta dem påskynda egna subventioner för ”nyckelindustrisektorer” för att stödja europeiska företag, rapporterar Politico.

Viljan att framstå som ”grön” och politiskt korrekt leder nu politiker till att undergräva marknadsekonomin och frihandeln i världen.