På många av landets akutmottagningar är läget ansträngt och det finns stor brist på vårdplatser. Trycket ökar nu ytterligare när infektionssäsongen drar i gång.

Det rapporteras om överbeläggning och att platsbristen är den allvarligaste på flera år på akutsjukhusen runt om i landet.

Akademiska sjukhuset i Uppsala gick på torsdagen upp i stabsläge på grund av vårdplatsbrist i kombination med hög belastning på akutmottagningen med virusspridning av RS, covid-19, calici och influensa.

”Vi uppmanar invånare att om möjligt undvika besök till akutmottagningen på grund av stor smittorisk”, säger chefsläkare Johan Lugnegård i ett pressmeddelande.

Patienter överallt

Akuten på Danderyds sjukhus rapporterar också om stor överbeläggning.

– Det ligger patienter överallt, i korridorer, där det inte är anpassat för att bedriva vård. Sängar står dubbelt bredvid varandra. Personalen räcker inte till, säger hon till TT.

Tre virus bakom överbelastningen

Alla sjukhus som TT har varit i kontakt med i slutet av förra veckan och under den här veckan upplever dock inte en ökad belastning den senaste tiden.

Just nu ökar spridningen av tre virus: covid-19, RS och influensa i Sverige. Det finns en oro inför vintern på akutmottagningarna.

– Den sista veckan har det varit mer covid-patienter och influensapatienter som kräver enkelrum och kohortvård. Det kräver egentligen mer personal och fler rum som inte finns på akutmottagningen, säger Ellen Ekholm, skyddsombud på Sahlgrenska universitetssjukhuset.