Enligt ny studie tjänar kriminella grupperingar och klaner mer på bedrägerier mot bland annat pensionärer och funktionsnedsatta än på narkotikaförsäljning.

Det rör sig om allt från falska fakturor mot företag och ”social manipulation” av äldre och handikappade till bidragsbedrägerier och identitetsstölder.

Förra året kom det in 213.000 anmälningar om bedrägerier till polisen, rapporterar SR.

Ny kartläggning från Nationellt bedrägericentrum, NBC, visar att det finns stark koppling mellan bedrägerierna och det dödliga skjutvapenvåldet. Nära hälften av de som misstänktes för skjutvapenbrott 2018-2021 var samtidigt misstänkta för bedrägeribrott.

Rapporten lyfter bland annat upp bedrägerier över telefon, som i hög utsträckning drabbar äldre och funktionsnedsatta.

Enligt Hans Brun, strategisk analytiker på Nationella operativa avdelningen, Noa, och en av rapportförfattarna, bekräftar studien vad man tidigare anat.

– Det som förvånade oss var att kopplingen var så pass stor och stark och tydlig, säger Hans Brun till SvD.

Bedragarna skyddar sig själva från åtal genom att anlita yngre som ”målvakter”, alltså som står med sina namn och personnummer i transaktionerna.

Skjuter när de känner sig blåsta

Skälet till att bedrägeribrottsligheten ökar dramatiskt är att den är förhållandevis ”riskfri kriminell aktivitet”. Samtidigt väldigt lönsam. Beräkningen på 3,5 miljarder kr i intäkt per år från bedrägerierna antas vara i underkant.

Det betyder att vinsten på bedrägerierna är större än från narkotikahandeln, och då är intäkterna från välfärdsbedrägerierna inte inkluderade.

Problemet uppstår för de kriminella när pengarna ska hanteras, fördelas och komma till tjuvarnas nytta.

– Förr eller senare behöver pengarna man kommer över via bedrägerier förflyttas fysiskt. Det är då konflikterna tycks uppstå, för folk känner sig lurade och blåsta, säger Hans Brun.

Det är då man börjar skjuta ihjäl varandra.

Hans Brun går så långt som att säga att om man får stopp på bedrägerierna kan man få stopp på dödsskjutningarna.