Den nya regeringen har beslutat att skrota skatterabatten på el för datahallar. Det skulle enligt S ge massor med nya jobb i internationella företag som Facebook, Google och Amazon. Men datorhallar behöver inte folk, bara skatterabatterad el.

Vi minns hur Mikael Damberg(S) som näringsminister fjäskade för de stora techföretagen för några år sedan. De slapp undan från att betala den elskatt som svenska hushåll och företag måste betala. Elpriser som nu skjutit genom taket.

”Utan hänsyn till energipolitiken”

”Riksrevisionen … noterar att reformen tagits fram helt utan hänsyn till energipolitiken. Det säger kanske något om hur arbetet i den rödgröna regeringen fungerade”, skriver Smålandsposten.

Skatterabatten infördes för fem år sedan. De stora datorhallarna skulle ge mängder med nya jobb, hette det. Visst, att bygga dem krävde folk. Men att driva datorhallar kräver inte många anställda. Idén om att Sverige hade goda förutsättningar för att bli en storspelare inom datalagring i Europa var en skrivbordsprodukt.

Lokalpolitiker fick se kraftigt överdrivna kalkyler på hur många arbetstillfällen som skulle skapas i regionen och den rödgröna regeringen tog gärna emot möjligheter till kortsiktig pr. Det mynnade ut i en besynnerlig skattelättnad på energiförbrukning, trots att svensk el vid den tidpunkten tillhörde den billigaste i Europa.

Techjättarnas skatterabatt försvinner 1 juli

Den kritiserad skatterabatten på el för stora datorhallar försvinner helt och hållet sommaren 2023 och regeringen kan därmed lägga 700 miljoner kronor om året på andra reformer.

För drygt två år sedan skrev G-P på ledarplats till techjättarna: ”Betala skatt som alla andra, försök inte konkurrera genom usla anställningsvillkor och sätt inte marknaden ur spel. Alternativet: dra någon annanstans. Det skulle man ju vilja att regeringen sa.”

Den nya regeringen gör just detta.

Säger något viktigt om dagens Socialdemokrati

Här finns en viktig läxa att lära för svenska folket. Socialdemokraterna lever högt på arvet av regeringsduglighet på 1900-talet. Men ingenting alls av den begåvningen finns kvar idag. S faller för vilka sol-och-vårare som helst, bara de får skriva ett pressmeddelande där de framstår som handlingskraftiga. De låter sig luras och bedrar därmed hela det svenska samhället.

Vid sidan om öppna gränserna, är den energipolitik som S bedrivit historiens största svek mot svenska folket. Den socialdemokratiska politiken sätter nu tiotusentals hushåll i valet mellan att frysa och att dra på sig stora skulder i elräkningar.

Väljarkåren måste lära sig att tolka mördande politisk reklam där avsändarnas förmåga att leva upp till alla fagra löften är tveksam. Kanske det är bättre att välja politiker som är mindre i orden, men som också håller det man faktiskt lovar.