Konsumentorganisation varnar. Räckvidden hos elbilar minskar drastiskt då svensk vinterkyla slår till och skilja sig rejält från vad reklamen lovar.

Hur långt går elbilar under en skandinavisk vinter? Konsumentorganisationen M Sweden, tidigare Motormännen, och norska motorförbundet NAF har under året gjort tester. Resultatet hos flera elbilsmodeller är att de drabbas av en räckviddsförlust på över 25 procent. Och då var bilarna redan uppvärmda vid start, vilket betyder att tappet kan vara ännu större om batteriet är kallt.

Skillnaderna mellan olika modeller är stor, från 14 till 26 procent.

Information om hur mycket sämre bilarna blir

– Vi anser att det krävs att man måste kunna säga hur mycket sämre bilen kan bli. Nu har du ingen aning om hur räckvidden förändras förrän du testat, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert hos M Sweden till SVT.

Risken finns att dessa anmälningar kommer öka när allt fler köper sin första elbil utan att vara speciellt insatta, menar Stjernvall. Och att läsa olika tester på nätet, det är inget du ska behöva göra som bilköpare.

– Man kanske inte alls förväntar sig någon försämring i räckvidd och som konsument är du inte skyldig att känna till sådana saker. Tvärtom är det företagen som är skyldiga för att redogöra för bilens egenskaper.