Flera europeiska länder har problem att hantera asylrätten när trycket är stort. Storbritannien och Danmark har inlett arbete för att placera asylsökande i tredje land. Nu ger brittiska Högsta domstolen klartecken.

Storbritanniens konservativa regering har planerat på att skicka asylsökande till Rwanda. Nu får regeringen stöd av Högsta domstolen som slår fast att en sådan process är lagenliga.

Planerna handlar om att skicka tiotusentals migranter till Rwanda. Ett syfte är att avskräcka från resor över Engelska kanalen. Den juridiska processen startade när aktivister stoppade det första flyget från att lyfta med migranter till Rwanda då man ifrågasatt lagligheten i förfarandet.

Högsta domstolens besked innebär en seger för premiärminister Rishi Sunak och hans konservativa regering.

Försöken att ta sig till England sjövägen har ökat dramatiskt de senaste åren.

*

Se mer hos Sky News i Court rules governments Rwanda deportation plan lawful, BBC i The High Court has ruled that the government’s Rwanda asylum plan is legal, AFP/France 24 i Rwanda ’welcomes’ court ruling on UK plan to deport migrants,