Socialdemokraterna i Danmark hänger av de fyra rödgröna småpartier man regerat med senaste mandatperioden för att istället bilda regering med mitten-högerpartier.

KOMMENTAR. Trots att Socialdemokratin i Danmark fick minsta möjliga majoritet tillsammans med gröna vänsterpartier i valet förra månaden, väljer man att bilda regering med högerliberala partiet Venstre och med det nybildade mittenpartiet Moderaterne som leds av en tidigare partiledare för Venstre.

Att S-ledaren Mette Frederiksen bildar regering med borgerliga partier möter kritik bland de rödgröna partierna som nu hamnar i opposition.

Mai Villadsen, som företräder Enhedlisten, kallar det en ”våldsam högersväng”.

– Jag tycker att det är väldigt fel. Mette har en rödgrön majoritet hos oss, den borde hon anslutit sig till, säger hon till TV2.

Anklagar nya regeringsbildarna för klimatförnekare

Socialistisk Folkepartis partiledare Pia Olsen Dyhr skriver på Twitter att Danmark inte behöver en mittenregering.

”Danmark behöver en regering som löser klimatkrisen och barn och ungas missnöje”, skriver hon.

Även Alternativets partieldare Franciska Rosenkilde kritiserar den nya regeringen som hon kallar klimatförnekande.

Annie Lööf missar ett avgörande faktum

I Sverige har C-ledaren Annie Lööf lovordat att S bildar regering med borgerliga partier. Det är bara det att Lööf missat något väsentligt. De rödgröna partierna har majoritet i parlamentet. S hade kunnat bilda majoritetsregering med de rödgröna. Då är det en helt annan sak om borgerliga partier kan förhindra det genom att gå i regeringsställning.

I Sverige skulle S aldrig avstå från att bilda en vänsterregering om S tillsammans med rödgröna fick majoritet. Det är S i Danmark som är annorlunda.

Jobbiga små vänsterpartier

Det har varit jobbigt för Socialdemokratiet i Danmark att regera på basen av hela fyra små och radikala gröna vänsterpartier som inte ställt upp på den hårdare migrationspolitik som Socialdemokraterne bedrivit. Det var småpartierna som drev fram folketingsval i november istället för att hålla valet som planerat våren 2023.

Idag ska de tre partierna presentera ett regeringsprogram, rapporterar TT.