Det riktas kritik mot att flera ministermöten under Sveriges ordförandeskap i EU kommer att hållas i ”hangarliknande” konferenslokaler ute vid Arlanda flygplats. Detta för att spara pengar och inte störa den vanliga trafiken.

Detta får Sverige under ordförandeskap att sticka ut som snåljåp, skriver DN. När Tjeckien höll i klubban bjöds stats- och regeringschefer till den pampiga Pragborgen och Frankrike höll överläggningar på slottet i Versailles.

I Sverige förklaras arrangemanget med att säkerheten underlättas och att Stockholmstrafiken slipper blockeras när ministrar ska transporteras, rapporterar TT.

Men enligt DN:s källor är det främst den relativt billiga prislappen som avgjort. Flera personer är kritiska och kallar det en missad chans att visa upp Sverige.

– Det återspeglar den snåla svenska attityden där man räknar varje krona, säger en källa.

Bra att regeringen håller igen

Men dessa EU-pampar som är vana vid att andra betalar deras lyxiga tillvaro på resande fot, behöver inte mer lyx. Och absolut inte från svenska skattebetalare. Vi skickar hundratals miljarder kr till EU som nettobetalare, medan andra skär guld med täljkniv.

Och mest handlar det om ministermöten som är vardagliga arbetsmöten utan behov av flärd och pampighet. De ska jobba, inte turista.

Dessutom kommer några större satsningar att göras, för att visa upp Sverige. Exempelvis inleds det svenska ordförandeskapet med att hela EU-kommissionen möter svenska regeringen i Kiruna 12-13 januari. Aldrig förr har ett möte med hela EU-kommissionen hållits utanför storstadsregionerna.

Här får EU-pamparna möjlighet att lära sig att det finns stora skogar och vildmark i norra Europa.

EU:s expansionism borde stoppas

Viktigast är naturligtvis vad som avhandlas på mötena. Tyvärr präglas de av en aldrig sinande törst på allt större makt till Bryssel. Det är en trend som borde knäckas. EU:s politiska överbyggnad borde bantas, inte svälla mer.

Därför är det bra om Sverige visar att man kan snåla på EU-event. Snåla är vad hela unionen borde göra. Och återlämna makten till de nationella parlamenten som är demokratiskt valda. EU är ingen demokrati. Euorpas väljare kan inte i val avsätta EU-kommissionen och tillsätta en annan. Glöm aldrig det.