Det var en grälsjuk debatt i SVT mellan partiledarna igår kväll. Det var ingen ände på anklagelserna mot att den nya regeringen inte gjort mer, trots att de suttit bara några veckor.

REFERAT. Jag undrar vad en del politiker är ute efter när de framträder i debatter i TV. För resultatet är bara ett – att de framstår som pinsamma. Värst är att de tycks tro att tittarna är fullständigt dumma i huvudet.

Svek-anklagarna vill svika än mer

Alla fyra oppositionspartier anklagade regeringssidan för att de inte genomfört den politik de gått till val på. Ett ”svek”, menar de. Även om regeringen har tre år och nio månader på sig att genomföra vallöften innan svenska folket ska utvärdera regeringen i nästa val.

Det som gör att svek-anklagelsen faller platt till marken är att de som talar om svek, för att inte bränslepriserna sänks mer, själva vill höja bränslepriserna. De tycks ha den något märkliga uppfattningen att väljarna ska överge regeringssidan därför att den inte sänker bränslepriserna tillräckligt snabbt, och istället välja de partier som vill höja bränslepriserna.

Hur i helsike får man ihop den logiken?!

Avbrytare irriterar

I sociala medier var det många tittare som störde sig på att oppositionen avbröt den som hade ordet, om och om igen. Flera förespråkar att den som inte har ordet ska få sin mikrofon avstängd. Programledarna kunde inte hålla ordning. Eller rättare: valde att låta det ske. För det ger bättre TV när det blir känsloladdat. Partiledarna som avbröt visade också upp en dålig sida av sin karaktär, som säkert noterades hos många tittare.

Debatten kan nog summers med att den visade varför regeringssidan faktiskt vann valet. De står för en politik som någorlunda håller ihop, medan de rödgröna spretar åt alla möjliga håll. Man ryser av obehag vid tanken att S, C, V och MP skulle få majoritet igen och grälen skulle prägla regeringspolitiken och inte bara några timmar hetluft i TV.