Svensk polis klarar inte jobbet. Och polisledningen verkar vara en ormgrop av vänskapskorruption och sexuella relationer. Regeringen behöver rensa bordet och tillsätta en rikspolischef som inte är inblandad i de interna stridigheterna, kanske en erfaren polischef från utlandet. Någon som kan röja upp i de övre echelongerna.

Poliserna som jobbar i yttre tjänst är hjältar. De utsätter sig för risker som de flesta av oss andra aldrig i livet skulle vilja komma i närheten av.

Poliser och polisanställda som sliter med brottsutredningar är också värda erkännande från oss i allmänheten. Det är inte deras fel att polisorganisationen är undermålig, tycks sakna förmåga att vara kunskapsbyggande och där bristen är stor på högkvalificerade kriminaltekniker och it-experter.

Men ledningen.

Den är oduglig. Inte bara i Stockholm. Kritiken från poliser i yttre tjänst var stor sedan polischefer tvingade dem att retirera under korankravallerna i påskhelgen. Det gav ordningsstörarna en moralisk seger som gjorde det svårare att få stopp på upploppen och vandaliseringen. Skrivbordsgeneraler ska inte leda polisresurser ute på fältet.

Tre skäl att sparka rikspolischef Thornberg

Kraven på rikspolischefen Anders Thornbergs avgång är många. Han har blivit en symbol för inkompetensen i polisledningen.

Säkerhetsexperten och fd polisen Joakim Söderström (som bl a varit nationellt ansvarig för polisens kamerabevakning) pekar på tre allvarliga misstag som en rikspolischef aldrig får göra men som nu gjorts.

1. Thornberg har inte följt säkerhetsskyddslagen då han inte gjorde ny personalsäkerhetsutredning så fort han fick kännedom om sexuella relationer mellan höga polischefer.

2. Thornberg har handplockat vänner till nya toppositioner han inrättat åt dem, utan att utlysa tjänsterna. Också tjänsten som chef för NOA tillsatte Thornberg på egen hand.

3. Thorberg berättade för en misstänkt att denna blivit polisanmäld för grov fridskränkning och olaga förföljelse. Varje polis vet att man inte ska avslöja något för en misstänkte för att inte riskera att förstöra eller på annat vis påverka utredningen.

Här låter det som tjänstefel är en adekvat benämning. Ännu är den lagen dock inte återupprättad efter att den gjordes tandlös. Men omdömet! Det tycks saknas helt. Om det har regeringen anledning att dra slutsatser av.

Rikspolisledningen måste få en nystart

Av den kritik som finns inom polisorganisationen är det uppenbart inte fråga om en eller några rötägg. Hela polisledningen tycks av tidigare regering försatts i ett moraliskt haveri.

”Om regeringen menar allvar med att vinna kriget mot brottsligheten behöver man ta kommandot och snarast utse en ny rikspolischef – som rensar upp i polisens chefstopp och får till stånd en effektiv brottsbekämpning”, skriver Söderström i Expressen.

Så som det ser ut borde det nog vara en erfaren polischef från utlandet, som garanterat inte är inblandad i de inre stridigheter som råder inom polisorganisationen.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och regeringen måste våga vara oortodoxa eftersom läget är så allvarligt och svenska folket behöver få tydliga signaler på att förändring sker.