Två bröder födda i Iran åtalas nu för grovt spioneri i Stockholms tingsrätt. De misstänks ha sålt topphemlig information till den ryska underrättelsetjänsten GRU – i tio år.

Peyman Kia, 42, och hans bror Payam Kia, 35, misstänks för att ha sålt ut försvarshemligheter till en rysk kontakt i utbyte mot dollar och guld. Av utredningen framgår att Ryssland kan kommit över mängder av topphemliga rapporter – och Säpos hela personallista.

En av bröderna har varit anställd inom Säkerhetspolisen och den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must. Han har jobbat i kärnan av kontraspionaget, alltså med att försöka avslöja just spioner.

Det anmärkningsvärda är att han kunnat spionera mot Sveriges allra känsligaste uppgifter under hela tio år. Även efter att han slutat sina tjänster har han haft tillgång till och kunnat läsa hemlig information. Han har kontaktat tidigare kollegor och kommit åt datorer.

– Det är helt vansinnigt, det finns absolut ingen anledning och i så fall har Peyman haft den här informationen efter att han slutade hos oss. Det här ska inte hända, säger en Must-chef i förhör.

Stor skada för svensk säkerhet

Detta spioneri kan ha orsakat stora skador för Sverige. Det menar Wilhelm Agrell som är professor emeritus i underrättelseanalys.

– Kontraspionaget är ett av de områden där en spion kan göra mest djupgående skada, både direkt genom att blanda bort korten i utredningar och indirekt genom att skapa bestående misstänksamhet, säger Wilhelm Agrell till DN (betalvägg).

– Det klassiska exemplet är Kim Philby som efter krigsslutet 1945 befordrades till chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6s kontraspionage. Han förstörde systematiskt de västliga operationerna mot Sovjetunionen och dess bundsförvanter, säger Wilhelm Agrell.