“Genusvetaren, kriminologen och barnrättsexperten” Nina Rung syns ofta i medierna. Men hon är ingendera. Hon fakturerar dock femsiffrigt när hon framträder som expert.

Hon har i medierna intervjuats om nya läroplanen, som i SVT och SR. I  en granskning i Kvartal (25/10), av Lapo Lappin, framkommer att hon inte har någon koppling till Skolverket och inte heller är någon expert, eller “forskare” som hon ibland har titulerats, varken i genusvetenskap, kriminologi eller barnrätt.  

Charlatanerna i offentlighetens tjänst

Vänsteraktivister får ofta i svenska medier framträda som experter. I G-P kolumn av Emma Jaenson nämns den så kallade historikern Henrik Arnstad. Han syntes under många år där han ostört fick tala illa om Sverigedemokraterna som ”forskare”. Ja, statsminister Stefan Löfven omnämnde Arnstad som ”historiker”. Senare framkom att Arnstad enbart har en kandidatexamen i historia. Därmed är det vilseledande att presentera honom som forskare.

Varför släpper medierna fram lögnare, frågar Jeanson och svarar:” En stor del av dessa falska profeters framgångar tycks ligga i att de ’tycker rätt saker’ för tillfället, åsikter de kan saluföra under lånta fjädrar av sakkunskap. I så fall är fake-experterna snarast en skadlig effekt av att den svenska debatten har varit så ensidig.”

Tjänar stora pengar

I Riks avslöjas hur dessa så kallade ”experter” tjänar stora pengar på att efter sina medieframträdanden kunna sälja in sig som föreläsningar i kommuner och myndigheter.

Nina Rung har fakturerat minst en miljon kronor, avslöjar Risk. Se inslag: