Tidöavtalet innehåller utredning om vandelsprövning i samband med migration. Detta har mötts med hårda ord från vänsterkrafter. I sociala medier påpekas dock att där sker vandelsprövning – av svenska extremister.

KOMMENTAR. Det är på Facebook som nyheten att svenskar utvisas från Norge får uppmärksamhet. De svenskar som demonstrerade med extrema budskap hade inget demonstrationstillstånd. Som text-TV rapporterar ”kastades de ut ur Norge”.

Styr SD också Norge?

Detta kommenteras i Facebook:

”Avdelningen bristande vandel. Kan ni tänka er. SD styr nu inte bara Sverige utan även Norge som på kort tid blivit en ren fasciststat!

De kastar ut utlänningar som inte sköter sig.

Utan rättegång!

Var finns rättssäkerheten?

Hoppas verkligen inte Sverige blir så.

Nu har ju Norge en mörk tradition. I mitten av 40-talet tvingades tusentals tyskar hem till sitt sönderbombade land. Norrmännen visade mest skadeglädje. Så skulle vi svenskar aldrig ha gjort.”

Inskränkt svensk debatt

Den citerade kommentaren ovan har ju, kanske man måste varna för, vissa satiriska inslag. Men den sätter fokus på hur inskränkt den svenska samhällsdebatten är.

Visst kan man – och ska vi – diskutera vandel. Det sker i syfte att upprätthålla ordning och trygghet. Exakt det svenska folket efterfrågade i riksdagsvalet nyligen.