Rösträkningen är inte helt avslutad. Majoriteten i senaten ser åter ut att avgöras i en andra valomgång i Georgia. Men republikanerna vinner representanthuset och kan vingklippa president Joe Biden rejält.

Dags att summera mellanårsvalet.

1. Största vinnare: Ron DeSantis (R)

Största vinnare är utan tvekan guvernören i Florida, republikanen Ron DeSantis. Han vann omval med jordskredsseger, 59 procent mot 40 procent för demokratiska partiets utmanare. Hans skickliga och offensiva kampanj gjorde också att republikanerna vann hela fyra nya kongressledamöter (av totalt 28 i delstaten) och säkrade därmed majoriteten i hela nationens representanthus i Washington DC.

Det ser ut som att DeSantis framgång svepte med sig så många nya kongressledamöter att republikanerna vann också på nationell nivå.

2. Nyvalde senatorn John Fetterman (D)

Näst störst segrare måste ändå demokraten i Pennsylvania, John Fetterman, vara. Han vann en senatorsplats som innehafts av republikanerna. Och trots uppenbara hälsoproblem lyckades han vinna en knapp seger (51-47 procent) mot republikanske motståndaren Dr Oz, som hade Donald Trumps stöd. Om demokraterna behåller senatsplatsen i Georgia är det Fetterman som säkrat majoriteten i senaten för sitt parti.

3. Nyvalde senatorn Adam Laxalt (R)

Det är inte helt klart med rösträkningen i Nevada, men Laxalt leder över sittande demokratiske senator med 49,4 procent mot 47,6. Om republikanerna vinner i Georgia är det tack vare att Laxalt vunnit Nevada som gör att republikanerna kan nå majoritet också i senaten. I annat fall har Laxalt iallafall sett till att det blir 50-50 i senaten, som nu då vicepresidenten fäller avgörandet.

UPPDATERING: När alla poströster räknats vann den demokratiske senatorn framför Laxalt med minimalt övertag.

Men vilka var då mellanårsvalets största förlorare?

1. Störste förloraren: Joe Biden (D)

Det är ett oerhört bakslag för presidenten att han förlorar majoriteten i representanthuset. Att republikanernas övertag bli begränsat spelar ingen roll. Vita huset måste nu förhandla budget och lagstiftning med republikanerna. Förlorar demokraterna andra omgången i Georgia förlorar man också majoriteten i senaten, vilket skulle göra förlusten än större.

2. Nancy Pelosi (D) avsätts som talman

Näst störste förlorare är Nancy Pelosi som nu tvingas avgå som representanthusets talman, och därmed tredje viktigaste personen i landet (efter president och vicepresident). Hon har varit talman i två omgångar och haft ett järngrepp om sin partigrupp. Hon är långt till vänster och är mycket polariserande. En känd bild av henne är när hon sitter på podiet bakom talarstolen och demonstrativt river sönder president Donald Trumps tal medan denne avslutar sitt tal till nationen.

3. Geoff Diehl (R) och Donald Trump (R)

Tredje störste förlorare är republikanske guvernörskandidaten i Massachusetts, Geoff Diehl – och Donald Trump som genom sitt stöd såg till att Diehl blev partiets kandidat. Republikanerna hade guvernörsposten, men det blev nu en brakförlust: 35 procent för Diehl och 65 procent för demokraternas kandidat.

Trump backade upp en hårdför republikan trots att alla visste att en mer moderat kandidat skulle haft bättre chanser i en delstat som ofta röstar vänster. Därmed är Diehl också ett konkret exempel på att Donald Trump inte varit till någon fördel för republikanerna. Vissa av dem Trump stöttat har vunnit, men många har också förlorat. Och detta nollresultat har ofta skett till priset av stor splittring inom republikanska partiet.

På längre sikt: tung förlust och en viktig vinst

Avsättningen av Nancy Pelosi och Floridaguvernören Ron DeSantis gigantiska seger är nog ändå det som kommer att gå till historien. Det kan visa sig vara starten för DeSantis väg till Vita huset. Och i bästa fall kan Nancy Pelosi-förlusten vara början på att vänsterns extremism i ”woke” börjat pysa ut och försvinna från samhällsdebatten.